Maternitatea a rămas fără medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maternitatea a rămas fără medicamente
Maternitatea a rămas fără medicamente

Mamele spun că îşi cumpără tratamentul, că personalul ia de la second-hand alezele, iar medicii operează fără adrenalină

Pacientele de la Maternitatea severineană spun că sunt obligate să-şi cumpere până şi banalul pansament. Tot acestea ne-au declarat că lipsesc hemostaticele, materialele chirurgicale, adrenalina, iar alcoolul sanitar este adus „de-afară“. În farmacia unităţii sanitare nu se găseşte algocalmin, darămite medicamente necesare în situaţii critice, iar medicii intră în operaţii fără adrenalină, conform declaraţiilor farmaciştilor. „Ce am primit de-abia ne ajunge pentru sala de operaţii şi, momentan, adrenalina lipseşte, fiole care ne trebuie la sala de reanimare. Este important, pentru că dacă pacientul intră în şoc, nu poţi să-l scoţi decât cu adrenalină“, ne-a precizat farmacistul Elena Boboiceanu.

Lenjerie cumpărată la mâna a doua


Mămicile internate spun că până şi alezele, lenjeriile speciale care se aştern peste cearşaf sub bolnav, necesare toaletei pacientelor, sunt cumpărate de infirmiere la mâna a doua, spălate şi croite. Nici măcar scutecele pentru copii nu sunt suficiente, spun acestea. „Nu au scutece la schimb. În momentul în care s-a udat scutecul, căciuliţa, am rugat să o schimbe pe fetiţă şi mi s-a spus că nu au la schimb. Era 6.00 dimineaţa, n-aveam nici de unde să cumpăr şi atunci am îmbrăcat-o într-un halat de mamă“, ne-a declarat Adelina Maxim, o mămică internată în Maternitatea severineană.

Se cumpără până şi spirtul


Tinerele paciente spun că au cumpărat şi celelalte medicamente. „N-am primit absolut nimic aici. Nicio fiolă de algocalmin, care ştim foarte bine că este ieftină, nici măcar supozitoare. Nu ni s-a dat o seringă“, ne-a spus Silvia Şomâcu, o altă pacientă. Mămicile susţin că au fost nevoite să cumpere până şi leucoplastul, feşele şi chiar spirtul. „Am ajuns să venim la spital şi să ne cumpărăm noi medicamentele?! Sunt oameni care poate nu au să mănânce o pâine. Nu e normal! Am cumpărat până şi mănuşi şi le-am lăsat la sala de naşteri, pentru că nu aveau. Şi pansamente, şi tifon, şi injectii, şi perfuzii. Ăsta e spital? Veniţi seara, să vedeţi şi goange“, ne-a spus Luminiţa Bărbulescu, o altă mămică nemulţumită.
Medicii sunt exasperaţi, datoria unităţii ajungând la 139 de miliarde de lei vechi. Întrebat despre lipsurile din unitatea sanitară, doctor Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean a declarat că nu ştia despre acestea, dar este un aspect normal într-o Românie în care una se spune şi alta se face.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite