Maternitatea, „înfiată“ de Spitalul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maternitatea, „înfiată“ de Spitalul Judeţean
Maternitatea, „înfiată“ de Spitalul Judeţean

Unitatea nu mai poate face faţă datoriilor care au ajuns la 3,3 milioane de lei

Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Vâlcea e băgat în datorii de la începutul anului 2009.  În februarie 2009, unitatea avea datorii de 2,5 milioane de lei acumulate în 2007 şi 2009. „În prezent,  datoriile au ajuns la peste 3,2 milioane de lei. Suntem datori la apă, lumină, alimente şi medicamente. Medicamente mai avem, dar mai cumpără şi pacienţii“, declară Marian Stoica, managerul SOG Vâlcea. Unitatea are în momentul de faţă 193 de paturi şi două secţii, nou-născuţi şi ATI. „Noi plătim utilităţi pe lună pentru două secţii cât plăteşte SJU care are 660 de paturi“, ne explică Stoica. În prezent, gradul de ocupare al paturilor e de 80%, pentru că numărul naşterilor a scăzut mult în ultimii ani. Spitalul a fost proiectat pentru 4.500 de naşteri pe an, dar s-a ajuns la 2.500 de naşteri pe an.

Soarta Maternităţii se decide pe 6 octombrie

„Aici trebuie să cumperi cam toate medicamentele. Sunt gravidă în cinci luni. M-am internat de luni că am avut nişte probleme cu sarcina. Mi-au prescris o reţetă cu Utrogestan pentru menţinerea sarcinii. Nu au în spital şi l-am cumpărat de la farmacie. Ca să fii băgat în seamă trebuie să dai bani, la infirmieri, asistente şi medici.  În trei zile am cheltuit 150 de lei“, a declarat Maria Bălaşa, internată la SOG. La începutul lui 2009, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea a semnat cu SOG un contract în valoare de 900.000 de lei pentru decontarea serviciilor medicale. „Din această sumă 880.000 de lei sunt doar salariile personalului medical. SOG are datorii la ora actuală de aproape 3,3 milioane de lei. De unde să se plătească al 13-lea salariu şi primele de stabilitate. Ferească Dumnezeu să apară o infecţie în unitate sau să aibă nevoie vreun bebeluş de oxigen“, a precizat Costi Rădulescu, preşedintele CAS Vâlcea.

Pentru ca unitatea să poată supravieţui, conducerea prefecturii a propus, ieri, ca SOG Vâlcea să fie transformat în secţie sau în spital municipal. Marţi, 6 octombrie, la sediul Prefecturii Vâlcea, sunt convocaţi  toţi şefii din sănătatea vâlceană pentru a se decide soarta Maternităţii. „Am cerut şi un control ferm la acest spital pentru a vedea exact cum s-a ajuns la această datorie. Trebuie să hotărâm dacă SOG devine secţie a SJU ori dacă se transformă în spital municipal“, a menţionat Grigorescu, prefectul judeţului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite