Maternitatea din Oradea: "Mama copilului s-a externat fără a-l vizita!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maternitatea din Oradea: "Mama copilului s-a externat fără a-l vizita!"
Maternitatea din Oradea: "Mama copilului s-a externat fără a-l vizita!"

Conducerea Maternităţii din Oradea respinge acuzaţiile părinţilor care au susţinut că medicii le-au spus că le-a murit copilul la naştere şi că au fost anunţaţi după trei săptămâni că bebeluşul e viu şi afirmă că aceştia nu s-au interesat de soarta copilului, care s-a născut cu multiple malformaţii.

Potrivit unui comunicat afişat, miercuri după-amiază, pe site-ul Spitalului de Obstetrică Ginecologie din Oradea, aparţinătorii mamei ştiau exact starea în care se află fetiţa care s-a născut cu doar 450 de grame, transmite Mediafax.

Reprezentanţii spitalului susţin că Irina Marhaş s-a internat în data de 13 august, cu sarcină în luna a şasea, având membranele rupte şi travaliul instalat.

"S-a intervenit de urgenţă pentru suferinţă fetală acută şi s-a extras un produs de concepţie cu greutatea de 450 grame, sex feminin, plurimalformat: hidrocefalie internă, spina bifida ocultă, malformaţie a membrului superior drept, care s-a predat echipei de gardă neonatologie. Aparţinători ai mamei, respectiv două surori ale doamnei Marhaş, au vizitat copilul la Secţia terapie intensivă neonatologie şi au primit informaţii despre starea acestuia în prima oră după naştere de la medicul neonatolog al compartimentului terapie intensivă neonatologie", se arată în comunicatul spitalului.

Conform acestuia, una dintre cele două surori ale mamei a comunicat asistentelor numărul ei de telefon mobil, pentru a putea fi informată în legătură cu evoluţia cazului.

"În perioada de spitalizare a mamei, în ziua a treia sau a patra post-operator, tatăl a vizitat copilul pe secţia terapie intensivă neonatologie şi a solicitat informaţii personalului medical din secţie. Cu excepţia celor două vizite relatate, nimeni din familie nu s-a mai interesat despre evoluţia copilului", susţine în comunicat directoarea spitalului, dr. Liana Antal.

Aceasta arată că mama fetiţei s-a externat din secţia lăuze patologice a spitalului în data de 21 august, la şapte zile după operaţie, "fără să fi făcut nicio vizită copilului".

"Copilul a fost şi este în continuare îngrijit în secţia terapie intensivă neonatologie. În data de 1 septembrie, medicul specialist al secţiei a contactat familia la numărul de telefon notat în foaia de observaţie a nou-născutului, solicitându-i prezenţa pentru întocmirea actelor legate de naşterea copilului", se mai arată în comunicat.

În prezent, copilul are greutatea de 700 grame şi, deşi evoluţia lui a fost favorabilă până acum, are anomalii congenitale de sistem nervos central şi osos.

"Menţionăm că doamna Marhaş are în antecedentele obstetricale numai naşteri premature şi un copil cu sechele secundare prematurităţii, cu greutate la naştere sub 1.000 grame", a conchis Antal.

Contactaţi de corespondentul MEDIAFAX, părinţii copilului au respins afirmaţiile din comunicat, susţinând că acestea nu corespund adevărului.

"Ultima dată mi-am văzut copilul la data de 14 august, la o zi după ce s-a născut. Pe 15 august, era o zi de sâmbătă, când soţiei i s-au scos tuburile din operaţie şi a fost mutată de pe secţia de terapie intensivă de la etajul întâi, într-un salon de la etajul doi, m-am dus să o văd. Mi-a spus că asistenta de pe secţie a anunţat-o faptul că fetiţa a murit", declară Rezi Sandor, tatăl micuţei.

Mama fetiţei susţine, la rândul ei, că, în momentul în care asistenta a anunţat-o că i-a murit fetiţa, în salon se afla şi una din surorile ei.

"Imediat ce m-au pus în salon, am întrebat ce face fetiţa, iar asistenta mi-a spus că a murit. Dar încă de când am fost pe secţia de terapie intensivă mi-au spus să nu-mi fac mari speranţe, că nu are şanse copilul, că e subdezvoltat, iar eu am trecut, de fapt, printr-un avort, şi nu printr-o naştere", spune şi Irina Marhaş.

Femeia susţine că, ulterior, în perioada cât a mai stat în spital, asistentele care veneau împreună cu medicul în vizită îi prezentau acestuia cazul ca fiind "doamna cu o cezariană" al cărei copilaş a murit.

"După şase zile, medicul mi-a scos firele şi mi-a zis că pot să plec acasă, că eu sunt bine şi oricum nu mai am de ce să rămân, din moment ce copilul mi-este mort", afirmă Marhaş.

Irina Marhaş consideră acuzaţiile aduse de conducerea spitalului drept revoltătoare.

"Dacă aş fi ştiut că trăieşte, aş fi rămas lângă ea, nici nu se pune în discuţie să mă fi gândit măcar să o abandonez. Sănătos sau bolnav, e copilul meu. E revoltător să mi se aducă astfel de acuzaţii, mai ales că am mai născut un copil, tot cu malformaţii, şi am luptat luni de zile pentru a-l pune pe picioare. Am stat trei luni în maternitate şi am fost zi de zi cu el. Acum de ce nu aş fi stat? Este o cruzime să mi se aducă astfel de acuzaţii. Profită de faptul că suntem oameni simpli şi au impresia că pot să spună ce vor", mai declară orădeanca.

Femeia din Oradea care în urmă cu circa trei săptămâni a născut o fetiţă, la maternitatea din oraş, acuzase că imediat după naştere medicii i-au spus că bebeluşul a murit din cauză că s-a născut prematur şi cu malformaţii, iar apoi a fost anunţată de cadrele medicale că bebeluşul trăieşte.

Irina Marhaş, o orădeancă în vârstă de 30 de ani, spune că a fost anunţată, marţi seară, că bebeluşul pe care l-a născut, în urmă cu trei săptămâni, şi despre care atunci i s-a spus că este mort, trăieşte şi, prin urmare, trebuie să se prezinte la Maternitate (Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie) pentru a întocmi certificatul constatator de naştere, cu care să se prezinte la Primărie pentru a i se elibera certificatul de naştere.

"M-au dus la maternitate pe 13 august. Eram însărcinată în luna a şasea şi mi s-a făcut rău acasă. M-au ţinut în travaliu o oră, după care mi s-a făcut cezariană. După ce am născut, mi-au spus că bebeluşul era mort. Că s-a născut prematur, cu 450 de grame, şi nu a supravieţuit. După o săptămână, când m-au externat, a venit şi sora mea şi am rugat-o pe asistentă să ne lase să vedem copilaşul. Ne-a spus că n-avem ce vedea, că a murit. M-au şi pus să semnez o hârtie prin care renunţ să ridic corpul copilului, care va fi incinerat în spital", declara Irina Marhaş.

La trei săptămâni de la naştere, femeia spune că a fost sunată, însă, de un medic al maternităţii, care a anunţat-o că trebuie să se prezinte la spital pentru a completa actele de naştere a copilului său, care, de fapt, trăieşte.

Miercuri, familia copilului a chemat jurnaliştii şi a mers la maternitate, unde oamenii şi-au văzut copilul, o fetiţă de 700 de grame.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, Marius Pîrcioagă, a declarat corespondentului MEDIAFAX că va dispune verificări legate de acest caz.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite