Măsurişul laptelui la Şirnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

se pot lăuda că au împins timpul înapoi, cu câteva sute de ani...Toată suflarea din sat, cu mic, cu mare, s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare. Nu e puţin lucru să participi la

se pot lăuda că au împins timpul înapoi, cu câteva sute de ani...
Toată suflarea din sat, cu mic, cu mare, s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare. Nu e puţin lucru să participi la "măsurişul laptelui". Bărbaţii merg la stână, unde păcurarul, un bătrân care a tras toată viaţa de ţâţele vacilor şi oilor, mulge fiecare animal în parte. După ce îşi potriveşte scăunelul, se aşază şi începe mulsul. Săgeţi albe se înfig în fundul botei, un fel de găleată făcută din doage de lemn, iar laptele se adună strop cu strop. Ia apoi bota cu lapte, cu băgare de seamă, înmoaie vârful degetelor în spuma albă şi face semnul crucii pe spinarea vacii, să o ocrotească de molime. Laptele este măsurat şi trecut cu mare atenţie pe răboj, după care trece la următoarea vacă. Apoi, la oi, până la ultima. La sfârşit, păcurarul şi ajutoarele lui au "împreunat" laptele şi i-au dat cheag.
Cu "măsurişul" nu este de glumă: în funcţie de cât a trecut păcurarul pe răboj, atât vor primi sătenii brânza făcută de ciobani peste vară. După ce coboară oile din munţi, întreaga suflare se adună iar la stână, când are loc "Răvăşitul oilor".
Sătenii mai ştiu un lucru: Dumnezeu le-a dat pe pământ nu doar de muncă. Aşa că au tocmit formaţie de la Bucureşti, ansamblul "Cununa Carpaţilor", de se mira lumea cum a răzbit ditamai autocarul la ei în sat. Pentru cei care nu sunt din zonă, distracţia a fost pe cinste, pentru că doar aşa au aflat ce este balmoşul, bulzul făcut la jăratec şi cum este mielul fript haiduceşte cu mămăligă fiartă în lapte. Ca să nu mai amintim de burdufurile de brânză, roţile de caş afumat şi brânza în coajă de brad...

Descântecele oierilor
Seara, la lumina flăcărilor, bătrânii povestesc că, pe vremea când erau nişte ţânci, bunicii îi învăţau descântece ca să apere stâna şi ciobanii de forţele răului: aprinderea Focului Viu, afumarea ciobanilor şi oilor şi purificarea lor cu apă sfinţită, spălatul cu roua adunată de pe plante în zori de zi când soarele se iţeşte pe cer, alungarea vrăjitoarelor care fură sporul laptelui prin strigăte şi zgomote sau anularea puterii cucului de a lua sau de a strica laptele.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite