Măsurile anticriză sunt boicotate de la catedră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii ameninţă că vor protesta mâine în Bucureşti, pe traseul de la Guvern până la Ministerul Educaţiei
Profesorii ameninţă că vor protesta mâine în Bucureşti, pe traseul de la Guvern până la Ministerul Educaţiei

Profesorii loviţi de soluţiile antirecesiune mult mai blânde în comparaţie cu cele din Europa ameninţă cu îngheţarea anului şcolar 2009-2010. Prima formă de protest anunţată de cadrele didactice se aplică la clasă. De astăzi profesorii nu vor mai pune note în catalog.

Măsurile de criză luate de Guvernul de la Bucureşti ameninţă 15.000 de posturi ale angajaţilor din învăţământ, din cele aproximativ 300.000. Salariile lor sunt îngheţate şi, mai rău, în multe cazuri profesorii pierd o parte din privilegiile bugetarilor odată cu aplicarea legii unice de salarizare.

Astfel, a fost eliminat un spor de 2% care însemna fondul de premiere lunar acordat de directori. Profesorii au pierdut din leafă şi salariul de merit care se acorda anual pentru rezultate deosebite şi care a fost eliminat din tot sistemul bugetar. De asemenea, de anul acesta nu se mai acordă nici sporul de doctorat, de 15%.

Bani câştigaţi în instanţă

O altă măsură care le poate afecta salariile este finanţarea pe numărul de elevi. Cu alte cuvinte, profesorul are o normă minimă, una maximă şi una optimă în privinţa numărului de copii la clasă. Leafa pe care o va primi va fi proporţională cu acest indicator.

O altă nemulţumire a dascălilor este legată de majorarea salariilor printr-o ordonanţă adoptată de Parlament, dar care n-a fost pusă niciodată în practică. Mulţi dintre dascăli au dat statul în judecată şi au câştigat prin sentinţe definitive şi executorii bani în plus la salariu. Numai în judeţul Vaslui, peste 7.300 de profesori au primit prin decizii ale instanţei drepturi salariale. Aceeaşi situaţie se află şi la Buzău, unde profesorii au protestat toată săptămâna trecută în stradă.

Cu toate acestea, disponibilizările din sistemul de învăţământ românesc înseamnă o reducere cu aproximativ 5% din posturi, una din cele mai mici din ţările europene. Nemulţumiţi de aceste măsuri, profesorii români spun că până la sfârşitul anului şcolar îi vor asculta pe elevi şi le vor comunica notele, dar nu le vor trece în cataloage. „Vom preda, vom asculta, ne vom ţine orele în mod normal, dar nu vom folosi deloc cataloagele până la sfârşitul anului şcolar", a spus Liviu Pop, reprezentantul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Potrivit calendarului protestelor, până la sfârşitul lunii mai, profesorii vor ieşi zilnic în stradă în diferite judeţe. Joi, începând de la ora 10.00, profesorii vor mărşălui pe străzile din Capitală, de la Guvern până la sediul Ministerului Educaţiei. La 22 aprilie, sindicaliştii din învăţământ ameninţă cu greva generală.

DEZBATERI

În paralel cu reducerile de salarii şi posturi din învăţământ, Ministerul Educaţiei a lansat noul proiect de lege care ar urma să schimbe şcoala. Acesta se va afla în dezbatere publică până la 1 aprilie 2010.

Părerea Expertului
Ştefan Vlaston preşedintele Edu-Cer

Legea ne apropie de Europa

„Noua lege a educaţiei e mult mai aplicată faţă de ce ceea se întâmplă acum în sistemul de învăţământ. Dar asta nu înseamnă că va rezolva toate problemele, dar va duce la rezolvarea unora dintre acestea. În şcoală, învăţăm integrale şi derivate, dar nu învăţăm lucruri care ne trebuie în viaţă, de exemplu, cum să tăiem un pom primăvara. Prin legea asta ne apropiem de Europa pentru că introduce noţiunea de evaluare şi predare transcurriculară şi evaluare internaţională.

De acum înainte profesorii vor fi mult mai responsabili. Până acum, educaţia era domeniul în care nimeni nu dădea socoteală de nimic. Rezultatele activităţii erau cu abilitate mascate prin teze unice şi examene de bacalaureat trucate, care ne aratau procente de promovare mirobolante şi derutante, cu diferenţe de 40 de puncte procentuale între primul şi ultimul judeţ".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite