Masterate fără număr la „Spiru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masterate fără număr la „Spiru“
Masterate fără număr la „Spiru“

Până la 30 septembrie, universitatea condusă de Aurelian Bondrea primeşte dosare pentru programele postuniversitare. Universitatea „Spiru Haret“ sfidează legile învăţământului şi organizează admitere la masterat, fără să aibă vreo acreditare în acest sens.

Citiţi şi:


 


La sediile Universităţii „Spiru Haret“ din Capitală sunt primiţi studenţi la masterat, chiar dacă niciun astfel de program postuniversitar nu a fost evaluat în vreun fel de autorităţi. În timp ce reprezentanţii instituţiei particulare susţin că toate masteratele la care se face reclamă în ziare sunt acreditate, oficialii de la Ministerul Educaţiei îi contrazic şi spun că niciunul dintre programe nu a fost acreditat vreodată.

Admitere pe baza scrisorii de intenţie

Numărul de locuri de la programele de masterat nu sunt cunoscute, iar secretarele care fac înscrierea spun că admiterea nu este pe locuri. „Nu există să nu fiţi admişi. Dacă nu aveţi toate actele sau li se pare ceva ciudat celor din comisie, atunci ei vă vor cere acte în plus. Dar, altfel, nu sunt probleme. Toată lumea intră. Dacă aveţi scrisoarea de intenţie şi o puneţi la dosar, atunci nu mai daţi interviul de admitere“, a spus una dintre secretarele de la Facultatea de Drept şi Administraţie Publică din Bucureşti. „Spiru Haret“ inventează şi o nouă formă de învăţământ -, „online“, care nu se găseşte în lege.

Reprezentanţii Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) susţin că numai Ministerul Educaţiei poate interveni în cazul „Spiru“.

„Online“, o nouă formă de învăţământ

„Noi nu avem măsuri coercitive asupra lor. Trebuie să se sesizeze o parte vătămată şi să anunţe Autoritatea Pentru Protecţia Consumatorilor în privinţa legalităţii programelor. Învăţământul online aşa cum îl prezintă ei în reclame nu există în nicio lege. Până acum, nu au trimis niciunul din documentele pe care le-a cerut ministerul“, spune Alexandru Popovici, vicepreşedintele ARACIS.

În reclamele din ziare şi din revista universităţii, „Spiru Haret“ arată că toate masteratele sunt în domeniile specializărilor acreditate ale studiilor universitare de licenţă. „Că îşi fac reclamă mincinoasă este problema lor. Numai Ministerul poate interveni. Legea spune că masteratele pot să funcţioneze la o facultate acreditată unde programul de licenţă trebuie să fie acreditat. Pentru masterate există numai acreditare, şi nu autorizare. În momentul în care licenţa este acreditată, atunci poate fi pus şi de dosarul pentru acreditarea masteratului“, explică Mihai Floroiu, purtătorul de cuvânt de la ARACIS.

Andronescu ameninţă

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, arată că „Spiru Haret“ poate organiza admitere numai pentru licenţă la formele şi programele de studii care funcţionează legal şi care sunt în actul normativ privind universităţile acreditate. „Ordonanţa de urgenţă reglementează ce are de făcut Universitatea „Spiru Haret“. Dacă nu intră în legalitate, „Spiru Haret“ poate să „beneficieze“ de o iniţiativă legislativă de desfiinţare“, spune ministrul.

Întrebat despre forma de învăţământ online, George Nicolau, purtătorul de cuvânt de la „Spiru Haret“, a declarat că nu ştie ce înseamnă, dar se va interesa la decanatele facultăţilor.

Studenţi „cu renume“

Printre absolvenţii de la Universitatea „Spiru Haret“ se află şi Iustin Covei, fiul unui judecător de la Curtea de Apel Dolj, reţinut săptămâna trecută pentru fraude cu cărţi de credit. Covei a absolvit anul acesta Facultatea de Drept şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii „Spiru Haret“ din Craiova, cu nota 9.80. O altă studentă de la „Spiru“este Ioana Vişan, una dintre amantele lui premierului italian Silvio Berlusconi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite