Master cu finanţare de la multinaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile internaţionale, în căutare de angajaţi bine pregătiţi, au început să investească în formarea de specialişti în universităţi După ce au organizat stagii de practică

Companiile internaţionale, în căutare de angajaţi bine pregătiţi, au început să investească în formarea de specialişti în universităţi

După ce au organizat stagii de practică pentru studenţi, multinaţionalele finanţează acum programe de master pentru absolvenţii de facultate.

La Universitatea Politehnica din Timişoara, divizia Contitech, fosta Siemens VDO, finanţează masteratul cu specializarea "Automotive Embedded Software".

Studenţii care urmează acest program sunt fie angajaţi, fie doresc să-şi crească şansele pentru obţinerea unui post bun în cadrul companiei. Dacă iniţial firma plătea taxele de şcolarizare a studenţilor, în timp, numărul locurilor bugetate a crescut, universitatea acoperind astăzi costurile de finanţare.

"Curriculele au fost elaborate de specialiştii companiei împreună cu profesorii universitari, urmând ca orele de curs să fie ţinute de cadrele didactice din Politehnică", a declarat rectorul universităţii tehnice din Timişoara, Nicolae Robu.

Salariu de full-time pentru şase ore pe zi

Compania încurajează angajaţii care urmează masteratul, plătindu-i pentru şase ore de muncă la fel ca pe cei care lucrează cu normă întreagă, dacă obţin medii mai mari de 8.5. Nu există nicio obligaţie viitoare pentru aceşti angajaţi.

La aceeaşi universitate este organizat şi masteratul "Tehnologia Cauciucului", cu finanţarea a companiei Continental. "Mai mult de jumătate din absolvenţii programelor din anii trecuţi sunt deja angajaţi la noi", a declarat Ildiko Kovacs, coordonator relaţii cu publicul de la Continental.

O problemă a sistemului

Numărul de specialişti din mediul privat, care predau în universităţi este redus din cauza regulamentelor neadaptate cerinţelor pieţei. "Pentru că nu pot desfăşura ore didactice decât specialiştii care s-au titularizat, angajaţii companiilor nu fac parte din statul de funcţiuni", a declarat Ioan Talpoş, rectorul Universităţii de Vest.

Pentru că absolvirea unui masterat organizat de o multinaţională creşte şansele de angajare şi pregătirea tinerii timişoreni sunt tentaţi de aceste programe. "Cred că reprezintă o modalitate inteligentă de a investi în performanta unui angajat", a spus Casandra Holotescu, absolventă a Facultăţii de Automatică şi Calculatoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite