Masoneria din România este lovită de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul mic de membri şi lipsa banilor a dus la scindarea unei mari loji masonice. Discreţia caracteris­tică Masoneriei este acum spulberată de un scandal juridic. Supremaţia Marii Loje Naţionale Unite din România se va decide în instanţă pe 13 februarie.

Judecătorii urmează să decidă cine va fi conducătorul masonilor din Marea Lojă Naţională Unită din România (MLNUR), după ce, în urma a două Conventuri extraordinare paralele, două facţiuni s-au exclus reciproc.

MLNUR este cea mai veche obedienţă a României, înfiinţată în 1880, şi cea de-a doua organizaţie masonică din ţară după Marea Lojă Naţională din România  condusă de Eugen Ovidiu Chirovici.

Lupta judiciară se dă între taberele conduse de actualul Mare Maestru al MLNUR, Bartolomeu Săvoiu, şi Suveranul Mare Comandor al Supremului Consiliu pentru România al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat de grad 33, Andre Szakvary.

Iluştrii Babiuc, Teodorescu şi Vasile nu

Ziarul “Adevărul” prezintă procesul-verbal al Conventului extraordinar din data de 18 octombrie 2008, desfăşurat la templul “Unirea”, prin care au fost excluşi disidenţii pro- Szakvary şi la care au participat 55 de fraţi, din care 42 de delegaţi şi 13 invitaţi. “Marele Maestru transmite celor prezenţi salutările frăţeşti ale Prea Iluştrilor Fraţi Victor Babiuc, Răzvan Teodorescu şi Radu Vasile, care nu au putut fi prezenţi la Convent”, se arată în procesul-verbal.

Greaua încercare

“Ia cuvântul Suveranul Mare Comandor, Prea Puternicul şi Prea Ilustrul Frate Lucian Cornescu Ring, care aduce salutul Supremului Mare Consiliu şi expune pe scurt istoria MLNUR (iniţial având denumirea de MLNR), realitatea creşterii şi descreşterii obedienţei şi unele din motivele care au cauzat diminuarea numărului membrilor MLNUR în perioada 1995 - martie 2008, de la circa 400-450 la circa 40-50.

Constată cu satisfacţie renaşterea obedienţei sub ciocanul actualului Mare Maestru, care a făcut ca numărul membrilor să ajungă din nou la circa 150 în numai 6 luni”, este explicată situaţia grea în care se află masoneria.

Donaţii la Trunchiul Văduvei

Cea mai mare parte a discuţiei a privit bugetul de venituri şi cheltuieli al masoneriei pe anul 2009. Din discuţie reiese că există probleme financiare.

Prea Puternicul Frate Lucian Cornescu a arătat că bugetul poate fi ameliorat “atât prin sponsorizări, cât şi prin contribuţii mai generoase la Trunchiul Văduvei, din partea celor care îşi permit acest lucru”. Prea respectabilul Frate Mihai Barbuliceanu a arătat interdependenţa dintre material şi spiritual, “precum şi faptul că latura spirituală ne ajută să ne desprindem de cea materială şi să devenim astfel mai puternici în frăţie”. Problema banilor s-a mai pus şi pentru un ajutor pentru fraţii în dificultate.

Pe parcursul Conventului a circulat “Trunchiul de Caritate” în care s-au strâns 936 de lei şi 10 euro. “Cum nimeni nu a solicitat suma, aceasta a fost pusă la dispoziţia Marelui Maestru”, potrivit sursei citate.

Respectabilii au fost “arşi” între Coloane

La ultimul punct al ordinii de zi, Marele Maestru “a explicat Conventului decizia de ardere între Coloane a respectabililor fraţi Liviu Mânecan, Doru Manu şi Dan Trofin,  pentru insubordonare şi acţiuni care duc la destabilizarea MLNUR şi afectează imaginea sa în societatea masonică şi civilă, fapt de gravitate excepţională”. Conventul a aprobat în unanimitate “intransigenţa faţă de aceste manifestări grave”.

“Marele Maestru prezintă propunerea de excludere din MLNUR a fraţilor care au participat la Conventul paralel ilegal care a fost organizat la Hotelul Caro, de dizolvare a lojilor din care fac parte, cu dreptul de a apărea în faţa Tribunalului Masonic pentru a se explica”.

Acuzaţii:  „autocrat autoproclamat”

În acelaşi timp cu Adunarea lui Bartolomeu Săvoiu, la Hotel Caro din Bucureşti, s-a întrunit un Convent Extraordinar în care s-a decis revocarea din funcţie a Marelui Maestru Bartolomeu Săvoiu şi excluderea din Masonerie “pentru grave încălcări ale Statutelor Asociaţiei şi ale Regulamentelor Marei Loji, cât şi a Cutumelor, Uzanţelor şi Principiilor Masoneriei Universale.

Secretarul general al MLNUR, Dan Trofin, a arătat într-un comunicat transmis tuturor corpurilor masonice din lume că “autocraţia autoproclamată şi afişată de către domnul Bartolomeu Constantin Săvoiu este în totală contradicţie cu normele şi principiile Masoneriei Universale, în general, şi cu cele ale MLNUR în particular”.

“Asociaţia Marea Lojă Naţională Unită din România nu i-a acordat şi nu putea să îi acorde niciodată puterile pe care le invocă, acestea fiind doar manifestări ale egoului domniei sale”, mai spune Dan Trofin.

Excluşii l-au exclus şi ei pe Marele Maestru

Bartolomeu Săvoiu a explicat excluderile într-un comunicat de presă în care arată că “a găsit, după alegerea sa, o situaţie absolut unică şi nemaiîntâlnită în istoria Masoneriei: o Obedienţă condusă de un cuplu! Este vorba de numita Anca Nicolescu şi de cetăţeanul străin Andre Szakvary”.

“Înconjuraţi de câţiva acoliţi, ei au transformat Obedienţa într-o afacere privată pentru a obţine avantaje personale şi a-şi aroga drepturi imorale în societatea civilă şi în lumea masonică română şi internaţională”. În replică, Andre Szakvary a constestat şi el la Judecătorie modificările făcute de Săvoiu în statutul MLNUR şi a cerut anularea Conventului extraordinar prezidat de acesta şi a decretelor prin care el şi oamenii lui au fost excluşi.

Motivul: cei mai mulţi dintre participanţii la Convent nu erau membri ai MLNUR şi faptul că au votat şi 13 masoni invitaţi, membri ai lojilor din străinătate. “Faţă de cele expuse, vă rog respectuos să observaţi absurdul pretenţiilor petentului, dar mai ales ilegalitatea gravă pe care petentul o comite şi intenţionează să o legalizeze, folosind paradoxal imaginea unui personaj care deţine dreptul suprem de decizie şi se străduieşte să ia măsuri de redresare într-o asociaţie. Această asociaţie nu doreşte însă măsurile domniei sale”, se arată în plângerea depusă de Szakvary la Judecătoria Sectorului 4.

image

Am curmat impostura cuplului Anca Nicolescu şi a cetăţeanului străin Andre Szakvary împreună cu acoliţii lor din Masoneria Română

image


Bartolomeu
Constantin Săvoiu
Mare Maestru Marea Lojă Naţională Unită din România

image


Extras din procesul-verbal al Conventului din 18 octombrie 2008

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite