Masa de Paşte pentru săraci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa cum cere tradiţia, ieri, în a doua zi de Paşte momârlanii din „Lunca Jiului” şi-au împărţit bucatele cu cei nevoiaşi. Serbarea păstorească a avut loc în curtea uneia din cele mai vechi bisericuţe de lemn din judeţul Hunedoara, Biserica Sinoni, şi a început de la primele ore ale dimineţii.

În curtea lăcaşului s-au strâns grupuri de prieteni şi rude ale gospodarilor care au pregătit bucatele specifice pentru petrecere - curechi cu carne de berbecuţ şi păsat cu brânză. La nedeie au fost prezenţi şi aproximativ 100 de săraci din cartierele mărginaşe ale Petroşaniului.

„Am fost şi anul trecut şi a fost bine. Am venit şi acum pentru că mai uiţi de nevoi şi aici nimeni nu se uită la tine urât. Te primesc lângă ei la masă, mâncarea este foarte bună. Vă spun sincer că pentru mine şi copiii mei astăzi este Paştele.

Chiar dacă aveam de toate acasă, tot veneam, pentru că oamenii sunt primitori şi te simţi şi tu bine”, a spus Marcel Căldărar, unul dintre cei loviţi de soartă care de ani buni serbează Paştele alături de momârlani, la serbarea lor.

La nedeia de ieri, săracii au fost mai mulţi ca oricând, spun momârlanii care s-au bucurat că-şi pot împărţi bucatele cu ei. „Oamenii săraci s-au obişnuit ca în fiecare an, a doua zi de Paşte să vină aici la masă.

Noi ne bucurăm că vin pentru că masa de la nedeie este şi o pomană. Aşa e din străbuni, iar cât o vrea Dumnezeu le dăm cu dragă inimă şi lor un blid cu mâncare. De la an la an vin în număr tot mai mare şi îi poftim la masă lângă noi”, a declarat Ion Ghergheli, unul dintre localnici.

Obicei străvechi

image

La masa momârlanilor se strâng tot mai mulţi oameni sărmani



Nea Ion este bucătarul-şef, pentru că pe pământul lui moştenit de la străbuni se ţin toate nedeile din Luncă. „Pe pământul nostru s-a construit bisericuţa acum mulţi ani, iar nedeia trebuie să se ţină musai pe pământ sfânt lângă Casa Domnului.

Noi deschidem porţile larg în semn că oamenii sunt bineveniţi”, a spus Ion Strâmb, organizatorul serbării.

 „Bucatele pentru meseni sunt pregătite de bărbaţi, numai ei au voie să stea lângă foc. Femeile merg la biserică şi se roagă în această zi”, a mai spus nea Ion din Lunca Jiului. Ospăţul începe întotdeauna în jurul prânzului, când se termină slujba, iar mesenii sunt întâmpinaţi de gazde cu un păhărel de ţuică şi unul de vin.

Bucate sfinţite

Tradiţia cere ca înainte de ospăţ, mesenii să se roage în biserică, apoi preotul să binecuvânteze bucatele. După care toţi sunt liberi să se înfrupte din ciorba de berbecuţ, mămăliga cu brânză şi tocana de varză cu carne de oaie. După masă încep horele în care se prind chiar şi bătrânii îmbrăcaţi în port popular.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite