Mărturiile fostului soţ al Hertei Müller

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mărturiile fostului soţ al Hertei Müller
Mărturiile fostului soţ al Hertei Müller

Retras şi extrem de discret, Richard Wagner, fostul soţ al Hertei Müller , laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, a evitat de multe ori să îşi exprime reacţia în presă în legătură cu ascensiunea fostei sale soţii.

Vasăzică, se poate, de Andrei Pleşu

Citiţi şi:


Contactat de jurnaliştii de la ziarul „Adevărul de Seară”, Wagner a acceptat să răspundă la câteva întrebări.

„Aveam microfoane instalate în bloc“

Viaţa în anii comunismului a fost un coşmar pentru Herta Müller şi soţul ei. „În 1985, situaţia devenise insuportabilă. Cea mai cumplită experienţă a fost cretinismul cultului personalităţii, degradarea treptată a vieţii sociale. Plecarea am hotă­rât-o împreună”, a mărturisit artistul. Fostul soţ al Hertei Müller a mai spus că a fost determinat să părăsească ţara prin diverse tactici ale regimului.

„Dacă am fi vrut să plecăm din România, am fi plecat mai demult. În 1985, am trimis un memoriu la Paşapoarte şi după o procedură de un an şi jumătate am primit aprobarea. Au vrut să scape de noi”, a adăugat Wagner. 

Fostul soţ al Hertei Müller nu a dorit să dea prea multe detalii referitor la problemele pe care le-au cauzat comuniştii, dar a ţinut să precizeze că amândoi au fost urmăriţi şi persecutaţi. „În locuinţa noastră, într-un bloc-turn din zona stadionului, în Timişoara, erau instalate microfoane începând din toamna anului 1984”, a mai spus scriitorul.

Herta nu se aştepta să primească premiul

Presa germană a speculat că Wagner ar fi anunţat-o pe Hertei Müller de primirea Premiului Nobel, dar scriitorul a spus că nu i-a dat el vestea, dar că s-a bucurat pentru ea. „Locuim amândoi în Berlin. Ne vedem din când în când. Ea nu s-a aşteptat să primească premiul. Eu, în schimb, eram sigur de asta de ceva vreme”, a mărturisit Wagner.

La plecarea din România, Herta şi Richard au mers direct în Berlin, unde au fost primiţi printre prieteni. „Oraşul fiind aşezat într-un fel între Est şi Vest, era şi cel mai interesant loc în Germania. Amândoi am lucrat, de la început şi până astăzi, ca scriitori liber-profesionişti“, a mai spus Richard Wagner.

Securiştii, pe urmele grupului de scriitori

Din Grupul de Acţiune în Banat, format din scriitori de limbă germană din Timiş, au făcut parte Herta Műller şi Richard Wagner alături de prozatorul şi eseistul William Totok. Acesta din urmă a şi publicat pe blogul său documente ale fostei Securităţi în care se arată care erau metodele şi planurile de compromitere a Hertei Műller chiar şi după ce aceasta părăsise ţara. În prezent, niciunul dintre membrii „Aktionsgruppe Banat“ nu mai trăieşte în România.

Richard Wagner

image


Scriitorul în vârstă de 57 de ani s-a născut la Lovrin, în judeţul Timiş, şi în anul 1972 a fost cofondator al Aktionsgruppe Banat (Grupul de Acţiune Banat), o grupare de autori de limbă germană din Timişoara. În anul 1987,
Richard şi soţia sa, Herta Müller, au plecat în Germania Federală, după îndelungi presiuni ale regimului comunist.

Azi în „Adevărul literar şi artistic“ Şase pagini despre laureata Premiului Nobel pentru Literatură, de anul acesta

















image
image
image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite