Martin Schulz, liderul grupului socialiştilor şi democraţilor din PE: România şi Bulgaria nu vor adera la Schengen în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martin Schulz susţine că România şi Bulgaria vor avea probleme din cauza opoziţiei Germaniei şi Franţei - foto: novinite.com
Martin Schulz susţine că România şi Bulgaria vor avea probleme din cauza opoziţiei Germaniei şi Franţei - foto: novinite.com

România şi Bulgaria nu vor adera la spaţiul Schengen în anul 2011, din cauza Germaniai şi Franţei, care se opun, este de părere Martin Schulz, liderul grupului socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European.

Sunt două motive. Avem multe probleme cu emigranţii, în special minoritatea romă va juca un rol important în Franţa. De aceea cred că Sarkozy va încerca să evite această discuţie înainte de alegerile prezidenţiale din 2012.

Situaţia din Germania este asemănătoare, dar nu legată de romi, ci de muncitorii imigranţi. Să fim sinceri, dacă două state mari sunt împotrivă, este puţin probabil să se ajungă la votare în anul 2011, a declarat Schulz, la Sofia, în cadrul conferinţei "Libertatea mass-media şi democraţia în pericol".

Franţa şi Germania nu sunt de acord să permită extinderea spaţiului fără frontiere.

Având în vedere alegerile prezidenţiale din Franţa la primăvara anului 2012 sunt două posibilităţi: ori Bulgaria să demonstreze un progres enorm în combaterea corupţiei şi crimei organizate, ori să aştepte mai mult pentru a adera la Schengen, a adăugat Martin Schulz, citat de Novinite.

Franţa a anunţat deja că nu va sprijini aderarea României şi Bulgariei la Schengen în luna martie 2011, preferând să aştepte raporturile pe justiţie ale Comisiei Europene din vara anului viitor.

Liderul grupului socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European a mai spus că grupul S&D este de părere că România şi Bulgaria, fiind membre ale UE, trebuie să adere cât mai repede şi la spaţiul Schengen.

El a precizat însă că această decizie nu va fi luată de Parlamentul European, ci de guvernele ţărilor membre.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite