Un grup de cercetători au descoperit gheaţă pe Marte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un grup de cercetători au descoperit gheaţă pe Marte
Un grup de cercetători au descoperit gheaţă pe Marte

Cercetători ai NASA au observat pentru prima dată gheaţă în stare pură sub suprafaţa solului. Potrivit unui studiu gheaţa s-a format în cratere recent de impacturile unor meteoriţi, la jumătatea distanţei dintre polul nord şi ecuatorul palanetei.

"Ştiam că există gheaţă sub suprafaţa planetei la latitudini ridicate, însă am descoperit că era cazul şi mai aproape de ecuator decât credeam", a declarat Shane Byrne unul dintre membrii echipei de cercetare, de la Universitatea din Arizona.

Descoperirea a fost realizată cu ajutorul unei camere performante de la bordul sondei americane "Mars Reconnaissance Orbiter"(MRO), pe orbita lui Marte.

"Cealaltă descoperire surprinzătoare este marea puritate a gheţii de pe fundul acestor cratere", scoasă la lumină de recente impacturi ale meteoriţilor, deoarece până acum se credea că "gheaţa era amestecată în proporţie de 50%-50% cu roca".

Utilizând mai multe instrumentede la bordul MRO, autorii studiului au putut detecta şi confirma  marea puritate a gheţii, foarte strălucitoare pe fundul noilor cratere variind între 45 cm şi 2,4 metri adâncime în cinci locuri diferite de pe Marte.

Gheaţa soasă la lumina zilei de impactul meteoriţilor şi observată de camera performantă a MRO s-a evaporat rapid, deoarece "la 200 de zile după ce a fost detectată prima dată a dispărut complet", a precizat cercetătorul. "Dacă am fi surprins imaginile craterelor doar câteva luni mai târziu, nu am fi remarcat nimic obişnuit şi am fi ratat această descoperire", a adăugat acesta.

Întrebarea cercetătorilor este în momentul de faţă, până unde se extinde gheaţa sub suprafaţă către ecuatorul lui Marte. "Gheaţa este o relicvă a unui climat marţian mai umed, care datează poate de numai câteva mii de ani",  a precizat acesta.

Misiunea sondei Phoenix, care a ajuns pe Marte în primăvara lui 2008, a găsit gheaţă în regiunea arctică a planetei. Aceasta părea să fie din abundenţă la polul nord al planetei, potrivit unor observaţii făcute de o sondă americană pe orbită în jurul lui Marte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite