Rusia vrea să trimită o navă nucleară cu om la bord pe Marte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se pare Rusia nu renunţă la propriile-i ambiţii spaţiale, propunându-şi proiectarea unei navete spaţiale care să funcţioneze cu combustibil nuclear şi care ar putea să-i ducă pe cosmonauţii ruşi pe Marte după anul 2021. Asta după ce administraţia George W. Bush a anunţat lansarea programului spaţial Constellation. 

În cadrul unei şedinţe de guvern, desfăşurate miercuri, la Moscova, directorul Agenţiei spaţiale ruse, Anatoli Perminov, a propus construcţia acestei nave, fără a anunţa îniţial scopul conceperii acestei navete, transmite AP.

Propunerea s-a bucurat de suportul preşedintelui rus Dmitri Medvedev care a solicitat executivului să găsească banii necesari finanţării acestui proiect care se vrea unul ambiţios.

Perminov a explicat că o astfel de navă spaţială nucleară ar trebui folosită pentru zboruri cu echipaj uman spre Marte dar şi către alte planete ale sistemului solar. Oficialu a recunoscut că realizarea unei astfel de navete reprezintă o sarcină grea, din punct de vedere financiar, dar mai ales ştiinţific şi tehnic, însă s-a declarat  optimist având în vedere vasta experienţă a Rusiei în domeniu.

Proiectul are ca obiective lansarea unor programe de exploatare spaţială cu om la bord, la scară mare, inclusiv o emisiune cu echipaj uman spre Marte, călătorii interplanetare şi construirea şi habitarea permanentă în avanposturi pe Lună şi Marte, se relatează pe site-ul Agenţiei spaţiale ruse.

Potrivit directorului agenţiei ruse, proiectul ar putea fi gata până în 2012, fiind apoi necesari încă 9 ani pentru construcţia şi testarea sa efectivă. Costurile estimate sunt de 17 miliarde de ruble, adică peste 400 de milioane de euro.

Iniţiativa rusă survine pe fondul anunţării pragramului spaţial american Constellation, program ce prevede reîntoarcerea astronauţilor americani pe Lună până în 2020 şi realizarea primului zbor cu om la bord spre Marte.
  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite