Târgu-Mureş: marşul împotriva "presiunilor separatiste maghiare" a fost interzis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Extremiștii de la Noua Dreaptă sunt recunoscuţi pentru protestele la adresa ţiganilor
Extremiștii de la Noua Dreaptă sunt recunoscuţi pentru protestele la adresa ţiganilor

Primăria Târgu Mureş a revocat marţi autorizaţia pentru marşul anunţat de organizaţia Noua Dreaptă la 1 Decembrie, invocând "substratul incitator" al manifestării. Noua Dreaptă acuză presiunile UDMR.

Preşedintele Noua Dreaptă, Tudor Ionescu, la aflarea deciziei:
     • Incitatori au fost cei care au încercat să oprească (marşul nostru)
     • Noi mergem la Târgu-Mureş să ne bucurăm, nu mergem să incităm la nimic
     • Suntem convinşi că cei de la UDMR au fpcut presiuni, avem informaţii că primarul Dorin Florea a fost chemat la Bucureşti de Kelemen Hunor, dar noi nu am doriit să punem gaz pe foc, am aşteptat în linişte
     • Noi vom merge oricum la Târgu-Mureş, deja avem acolo peste 100 de oameni care s-au cazat şi vorba aceea românească: "Nu mor caii când vor câinii"
     • Ne opunem la presiunile constante, de 20 de ani încoace, pentru înfiinţarea aşa-zisului "Ţinut Secuiesc", presiuni separatiste, la fel ca actuala lege a educaţiei, care e îndreptată către segregare, către separare
     • La 1 Decembrie toţi românii ar trebui să fie lăsaţi să se bucure
     • Despre program: la ora 10 ne vom ântâlni în Parcul Eroilor, după care vom avea un marş, iar punctul final îl reprezintă Monumentul Lupoaicei, unde vom depune coroane de flori. Acolo interferăm cu manifestarea oficială, dar dacă este vreo problemă în acest sens, o să venim noi mai devreme acolo sau mai târziu

Marşul Noii Drepte fusese aprobat, miercurea trecută, de comisia de avizare a municipalităţii şi urma să fie organizat în colaborare cu Uniunea Vatra Românească.

Comunicatul Noii Drepte:
     • "APEL. Cu toţii la Târgu Mureş de Ziua Naţională!Dacă esti român si te mândresti cu asta, dacă nu-ti e indiferentă soarta românilor din judetul Mures, supusi presiunilor separatiste maghiare, VINO LA MARŞUL DE ZIUA NATIONALĂ ! Pe 1 Decembrie, de ziua TA si a tuturor românilor, te asteptăm în inima României la Târgu Mures pentru a sărbători 92 de ani de la Unirea Transilvaniei cu Patria-Mamă!"

Comunicatul Primăriei Târgu-Mureş:
     • Din informaţiile primite, precum şi cele postate pe site-ul asociaţiei Noua Dreaptă rezultă că manifestările prefigurate au un substrat incitator, care poate crea un sentiment de nesiguranţă în rândul cetăţenilor oraşului, pornind şi de la ceea ce s-a întâmplat în Târgu Mureş nu cu mult timp în urmă
     • unele puncte din programul Noii Drepte se suprapun cu manifestările organizate de autorităţile locale; în afişul programului, Noua Dreaptă a inclus acţiuni care nu au fost supuse aprobării.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely (UDMR):
     • "E vorba de o organizaţie care am înţeles că are tot felul de trupe care fac acţiuni care exced cadrul legal. Ar trebui să lase oamenii în pace, este sărbătoarea naţională a României şi nu cred că are rost să agite, în secolul XXI, naţionalismul ieftin şi depăşit. Cred că Primăria nu ar trebui să avizeze asemenea acţiuni, care clar aţâţă pe unii împotriva altora. Vor fi iarăşi 25-30 de oameni, care să manifeste împotriva altora"

Preşedintele Partidului Civic Maghiar filiala Mureş, Laszlo Gyorgy:
     • "Este o diversiune şi o provocare, eu înţeleg că Noua Dreaptă vrea să se afirme, dar fac apel la compatrioţii mei maghiari să stea acasă. Marşul poate degenera, în asemenea condiţii economice oamenii pot fi uşor aţâţaţi. Mi-e frică să nu existe nebuni şi în rândurile maghiarilor"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite