Indonezia: Teroare la Ritz şi la Marriott

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Indonezia: Teroare la Ritz şi la Marriott
Indonezia: Teroare la Ritz şi la Marriott

Cele două hoteluri de lux din Jakarta au fost zguduite de explozii puternice, la interval de două minute.Nouă persoane au murit şi cincizeci au fost rănite, ieri-dimineaţă, în capitala indoneziană Jakarta. Printre victime se află mai mulţi străini.

Prima explozie s-a produs cu câteva minute înainte de ora locală 8.00 (4.00 ora României) într-o cafenea din subsolul hotelului Marriott. Cea de a doua a avut loc două minute mai târziu, în restaurantul de la Ritz Carlton, unde clienţii serveau micul dejun.

„Deodată a căzut plafonul şi s-a auzit un zgomot foarte puternic“, a spus Cho In Sang, un sud-coreean în vârstă de 50 de ani care se afla la Ritz Carlton şi care a fost transportat la spital, cu răni la mâini şi la picioare. 

Potrivit poliţiei indoneziene, presupuşii autori ai atentatelor erau cazaţi la etajul al 18-lea al hotelului Marriott, unde au fost descoperiţi explozibili nedetonaţi. Ei se prezentaseră ca oaspeţi şi locuiau în camera 1808.

Man United era aşteptată la Ritz

Echipa britanică de fotbal Manchester United urma să sosească astăzi la Jakarta şi să fie cazată la Ritz Carlton, înainte de un meci ce urma să aibă loc luni, cu o echipă indoneziană. Britanicii şi-au anulat vizita în urma deflagraţiilor.

Capitala indoneziană nu a mai fost vizată de atentate din 2004, când un atac comis în faţa ambasadei Australiei s-a soldat cu moartea a 10 persoane. Cu un an înainte, hotelul Marriott fusese ţinta unui atentat soldat cu 12 morţi. Recurgerea la terorism este foarte nepopulară în cea mai mare ţară musulmană din lume, unde majoritatea celor 235 de milioane de locuitori sunt adepţii unui islam moderat.

Jemaah Islamiyah

În absenţa revendicării atacului, toate privirile se întorc spre Jemaah Islamiyah (Comunitatea Islamică), o reţea teroristă care are ca obiectiv crearea unui stat islamic în Asia de Sud-Est.

„Guvernele din Asia de Sud-Est sunt ineficiente în combaterea terorismului, deoarece au prea multă încredere în capacităţile lor”, avertizează politologul indonezian Bantarto Bandoro.

Excesul de încredere este legat de absenţa atentatelor în ultimii ani, după ofensiva împotriva mişcării clandestine islamice. Sute de militanţi şi susţinători ai mişcării au fost arestaţi, în special în Indonezia, în urma unui val de atentate la începutul anilor 2000, care a culminat cu atacul soldat cu 202 morţi în Bali, în 2002.

„Guvernele din regiune trebuie să colaboreze mai mult şi mai strâns pentru a distruge organizaţia”, este de părere analistul Rohan Gunaratna din Singapore, autorul unui best-seller privind al-Qaida.

image

Printre cei 50 de răniţi se află 18 cetăţeni străini.  Foto: EPA

Preşedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono este un fost general, care a condus eforturile de combatere a terorismului după atentatele din Bali. SUA şi Australia şi-au exprimat dorinţa de a coopera pentru combaterea terorismului în Indonezia.

Cele mai grave atentate la hoteluri de lux

5 august 2003, Indonezia

O bombă plasată în faţa hotelului Marriott din Jakarta provoacă moartea a 12 persoane, printre care un olandez, şi rănirea altor 150. Gruparea islamistă Jemaah Islamiyah este acuzată pentru atacuri.

19 august 2003, Irak

Cel puţin 22 de persoane sunt ucise, iar alte 150 sunt rănite în urma unui atac cu bombă vizând sediul ONU din hotelul Canal, din Bagdad.

7 octombrie 2004, Egipt

 Atentate comise la hotelul Taba Hilton de la graniţa dintre Egipt şi Israel şi pe două plaje aflate mai la sud se soldează cu 34 de morţi.

23 iulie 2005, Egipt

Două maşini-capcană şi o valiză-capcană distrug mai multe hoteluri şi centre comerciale din Sharm el-Sheikh, provocând moartea a cel puţin 64 de pesoane şi rănind alte peste 200, inclusiv străini.

14 ianuarie 2008, Afganistan

Şase persoane şi-au pierdut viaţa într-un atac sinucigaş, pentru care sunt suspectaţi talibanii, survenit la hotelul Serena, de cinci stele, din centrul Kabulului.

20 septembrie 2008, Pakistan

Un număr de 53 de persoane devin victimele unui atac sincigaş comis la hotelul Marriott din Islamabad. Peste 260 sunt răniţi, majoritatea victimelor fiind pakistanezi.

26-29 noiembrie, India

Militanţi islamişti atacă două hoteluri de lux din Mumbay (Taj Mahal şi Trident-Oberoi), luând zeci de ostatici. Teroriştii atacă şi alte ţinte importante din oraş. Bilanţul total este de 166 de persoane ucise. Nouă dintre cei 10 islamişti înarmaţi implicaţi, despre care se crede că aveau legături cu gruparea militantă Laskhar-e-Taiba, au fost ucişi.

9 iunie 2009, Pakistan

Un atentat sinucigaş la un hotel de lux din Peshawar se soldează cu moartea a şapte persoane, inclusiv doi angajaţi ONU, un rus şi o filipineză.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite