Cutremur de 4,1 grade Richter în Vrancea / Gheorghe Mărmureanu: "În perioada următoare nu vom avea cutremure puternice"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Institutului de Fizică a Pamântului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat sâmbătă la o emisiune televizată că în perioada următoare nu trebuie să ne aşteptăm la un cutremur de mari proporţii în România.

UPDATE 08.00 Un cutremur de 4,1 grade pe scara Richter a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în zona Vrancea, la ora 01.04 şi s-a simţit în sud-estul Moldovei şi în Bucureşti.

Mărmureanu a zis că "în perioada următoare de timp, nu vom putea avea cutremure puternice în Vrancea", pentru că următorul seism de proporţii va fi unul de "adâncime" iar energia necesară pentru acesta "se acumulează foarte greu".

El a spus că în perioada următoare un eventual cutremur mai semnificativ nu ar depăşi 6,5 grade.

"La această oră, Vrancea nu este încărcată mai mult de 40-50 la sută", a precizat directorul IFP.

Mărmureanu afirmă, de asemenea, că datorită aparaturii existente, mişcările tectonice pot fi monitorizate foarte bine, fără însă a se previziona "ora, ziua sau magnitudinea" cutremurului.

"Sunt foarte multe cutremure mici. Cred că aţi înnebuni să vă spun în fiecare zi că va veni un cutremur catastrofal. Cutremurele mari nu au loc chiar aşa, ele au o anumită frecvenţă - 1802, 1838, 1940, 1977", a precizat Mărmureanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite