Marinel, şoferul care a plimbat gripa în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sătmărean contaminat cu virusul noii gripe şi-a văzut nestingherit de treabă timp de cinci zile, până a venit confirmarea că este infectat. Marinel Hotca (37 de ani), din Halmeu, este şofer de tir. El a plecat din Timişoara la Satu Mare, şi-a vizitat rudele, pentru ca după câteva zile să afle că era bolnav de gripă porcină.

Citiţi şi:


La 3 noiembrie, după un drum lung din Italia până în România, Marinel Hotca a intrat în ţară prin vama Nădlac, acuzând simptome de viroză.

Bărbatul s-a prezentat a doua zi dimineaţa la Secţia de Urgenţe a Spitalului Judeţean Timişoara. „M-am simţit rău şi m-am dus să văd ce am“, spune Marinel Hotca. După ce i-au luat probe de sânge, acesta a fost transportat cu ambulanţa la Spitalul de Boli Contagioase „Victor Babeş“, unde i s-a luat din nou sânge. „Doctorii mi-au spus că sunt suspect de gripă şi că ar fi indicat să rămân internat, însă am semnat pe propria răspundere un formular de refuz. Totul este doar o mascaradă!“, susţine bărbatul.

Conform unei noi directive date de Ministerul Sănătăţii, persoanele care nu prezintă simptome severe nu sunt obligate să stea în spital. Cu toate acestea, cei care sunt suspectaţi şi ajung să transmită boala pentru că nu au respectat regulile riscă o amendă între 200 şi 500 de lei. „I-am făcut analizele, dar nu a vrut să se interneze. A plecat pe propria răspundere şi a fost preluat de medicii din Satu Mare. Rezultatele au fost pozitive şi le-am transmis mai departe colegilor de la Satu Mare”, a spus Melania Arion, medic la Direcţia de Sănătate Publică Timiş.

După prelevarea probelor, omului i s-a întocmit o reţetă de tratament cu Nurofen şi Eurespal. Şi-a văzut liniştit de treabă, descărcându-şi marfa în Timişoara. La două zile de la intrarea în ţară, vineri seara, a pornit spre casă, fără să ştie vreun rezultat al analizelor. „Am vrut să plătesc o firmă de curierat pentru a trimite mai repede analizele la Bucureşti şi să primesc rezultatele în cel mai scurt timp. Am fost refuzat, motivând că aşa sunt procedurile“, a spus Hotca.

A ajuns acasă vineri noaptea şi a stat izolat în casă până duminică, când a decis să îşi viziteze rudele, revoltat că nu a primit niciun rezultat la analize. Abia luni seară i s-a comunicat prin telefon că are gripă porcină.

„Nu am gripă porcină, sunt doar răcit“

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare spun că pericolul a trecut, omul nemaifiind purtător de virus. „Este o formă uşoară, care nu necesită repetarea analizelor. Cele 16 persoane cu care a intrat în contact direct vor rămâne izolate şapte zile. Dacă nu prezintă niciun simptom, nu se fac analize“, a declarat Lidia Tămaş, specialist epidemiolog din cadrul DSP Satu Mare.

Marinel Hotca nu este conştient de pericolul răspândirii virusului pandemic. „Nu am gripă porcină, sunt doar răcit. Nu mai stau în casă pentru că nu am nimic. Am decis să îmi văd mai departe de serviciu“, a spus acesta.

Virusul A(H1N1) va lovi mai tare de Sărbători

Totalul cazurilor de gripă A(H1N1) confirmate în România, până ieri la ora 12.00, este de 1.094, iar specialiştii din sănătate avertizează că vârful epidemiei de gripă nouă va fi atins în preajma Crăciunului şi a Anului Nou. De marţi până miercuri au fost confirmate 93 de cazuri în 17 judeţe.

image

Mai multe şcoli au fost închise pentru dezinfecţie 



Cele mai multe sunt în Botoşani, respectiv 37 de cazuri, în Bucureşti - 12 cazuri, în judeţul Bacău - opt cazuri, câte şase în judeţele Arad şi Galaţi. Alte cinci cazuri au apărut la Iaşi, câte două cazuri în judeţele Braşov, Buzău, Dolj, Prahova, Sibiu, Vaslui, Ilfov şi câte un caz în Alba, Călăraşi, Dâmboviţa, Hunedoara, Suceava.

Un tânăr de 25 de ani, din Iaşi, a fost internat ieri, în stare gravă, la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Pneumoftiziologie din municipiu, fiind diagnosticat cu gripă A(H1N1).

Cursurile mai multor unităţi de învăţământ au fost suspendate pentru o perioadă de şapte zile.

Răpus de gripă în Austria

Un muncitor de 38 de ani a murit sâmbătă într-un spital din oraşul austriac Schwarzach din cauza unor complicaţii survenite ca urmare a infectării cu virusul A(H1N1). Portalul de ştiri Ö24 relatează că bărbatul ar fi român. Ambasada ţării noastre la Viena nu a confirmat oficial cetăţenia bolnavului decedat.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite