Oltenii au sărbătorit Ziua Marinei pe malul Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oltenii au sărbătorit Ziua Marinei pe malul Dunării
Oltenii au sărbătorit Ziua Marinei pe malul Dunării

Zeul Neptun, unul dintre marinarii din Bechet, a deschis manifestările

Startul manifestărilor s-a dat în faţa Liceului Teoretic Bechet cu o paradă a portului popular la care au participat zeci de tineri din Bechet, Călăraşi, Daneţi, Goicea şi din oraşul Oreahovo, Bulgaria. Copiii s-au declarat încântaţi de faptul că au ocazia să promoveze folclorul românesc.

Florin Ciocan, unul dintre elevii veniţi din comuna Călăraşi pentru a participa la festival, consideră păstrarea tradiţiilor un lucru bun şi pentru cei mici şi pentru cei mari. „Ăi bătrâni mai poartă costumul popular...mai mult femeile, poate, decât bărbaţii. Eu am vrut să vin la Bechet mereu pentru că mă întâlnescu cu mulţi copii şi îmi place să văd costumele lor, care sunt altcumva decât al meu”, ne-a spus Florin. Şi bulgarii au fost fascinaţi de evenimentele de azi, spunând că vecinii trebuie să se ajute şi la bine şi la rău. „Am adus aici cântece pentru iubire, viaţă şi sentimente frumoase între oameni”, ne-a declarat Crizantema Raşeva. La eveniment a participat şi Fanfara elevilor Gabriel Chaborschi a Palatului Copiilor şi Liceului de Artă din Râmnicu Vâlcea, care au pregătit o surpriză pentru reporterii „Adevărul”cântând o sârbă românească pentru ei.

Marinarii şi-au întrecut puterile la jocuri

După ce imnul „Deşteaptă-te, române” a răsunat pe străzile Bechetului, toată distracţia s-a mutat în Port, unde marinarii s-au întrecut în îndemânare de ziua lor. Încercările la care i-au supus organizatorii, Primăria din localitate, au fost trecute cu brio de concurenţi, marinari şi localnici deopotrivă. Primul joc marinăresc unde candidaţii şi-au întrecut puterile a fost trasul sforii, câştigat de marinari, care au primit drept recompensă o sticlă de votcă. Au urmat cele două runde de sărit cu sacul de rafie, stropite la final tot cu licorile lui Bachus. Aruncarea raţelor în apă a adus la start mai mulţi concurenţi, care s-au ales la sfârşit cu câte două-trei păsări. După ce raţele au fost „dovedite” de concurenţi, a urmat proba de echilibristică pe bârna unsă, la capătul căreia se afla un steag alb. Deşi niciunul dintre concurenţi nu a reuşit să ajungă la steag, juriul a hotărât în final să ofere premiul, un porc, concurentului care a reuşit să parcurgă distanţa cea mai mare pe bârnă.

Manifestările continuă şi la această oră cu o masă dată în Parcul Central din Bechet în cinstea copiilor invitaţi la Festivalul de Folclor. Seara, becheţenii vor avea parte de distracţie în cadrul unor evenimente de neuitat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite