Marinarii români eliberaţi din mâinile somalezilor se îndreaptă spre casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marinarii români eliberaţi din mâinile somalezilor se îndreaptă spre casă
Marinarii români eliberaţi din mâinile somalezilor se îndreaptă spre casă

Ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, a confirmat că cei cinci marinari români aflaţi la bordul remorcherului Buccaneer au fost eliberaţi de piraţii somalezi, în prezent aflându-se în drum spre casă.

Citiţi şi:

Armatorul vasului pe care se află cinci români răpiţi de somalezi se opune unei operaţiuni militare
Ostaticii români de pe „Buccaneer“, pe uscat
Situaţie critică pentru marinarii români de pe „Buccaneer“

Ministrul de externe a precizat că starea de sănătate a românilor este bună, iar familiile au fost anunţate, relatează NewsIn.

Diaconescu a mai sous că marinarii au fost eliberaţi ieri seara, în jurul orei 23.15.

Şeful diplomaţiei române a ţinut să mulţumească autorităţilor de la Roma, în special celulei de criză din MAE italian, pentru cooperarea excelentă cu structura similară din MAE român.

Întrebat dacă pentru eliberarea echipajului şi a remorcherului italian a fost plătită vreo răscumpărare, Cristian Diaconescu a spus că armatorul şi asiguratorul navei sunt cei care au negociat direct cu piraţii somalezi.

Ministerul avertizează marinarii români

Ministrul român de externe a ţinut să adreseze însă o avertizare către marinarii români atunci când aceştia încheie contracte de îmbarcare, cerându-le să fie atenţi la detalii de genul rutelor ce urmează să fie folosite. Ministerul român de Externe va posta, de altfel, pe site-ul instituţiei, începând de astăzi, un avertisment special în acest sens, adresat cetăţenilor români care navighează.

În prezent, România nu mai are niciun cetăţean ţinut ostatic, însă anul acesta zece marinari români care făceau parte din echipajele a trei nave au fost ţinuţi în captivitate de piraţii somalezi.

Filmul eliberării

A fost eliberat echipajul de 16 marinari (10 italieni, 5 români şi un croat) luaţi ostateci de către piraţii somalezi în 11 aprilie pe remorcherul italian Buccaneer, a anunţat ieri seara, un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Roma, citat de agenţia ANSA.

În comunicatul respectiv nu se precizeaza nimic despre soarta celor 5 marinari români şi a colegului croat din echipajul de pe Buccaneer. Pe de altă parte, publicaţia online a cotidianului Corriere della Sera, care a reuşit să ia legătura şi cu un reprezentant al armatorului Micoperi din Ravenna, precizează că au fost eliberaţi toţi cei 16 membri ai echipajului, transmite Agerpres.

"Nu a fost o operaţiune în forţă şi nu a fost plătită nicio răscumpărare. La momentul convenit, militarii italieni au urcat la bordul Buccaneer şi au preluat controlul navei", a declarat pentru Corriere della Sera Silvio Bartolotti, manager general al companiei Micoperi.

El a precizat că remorcherul Buccaneer se află deja în drum spre Djibouti unde ar trebui să ajungă în următoarele zile, sub escortă militară.

"Toţi oamenii mei sunt într-o stare bună, iar odată ajunşi la Djibouti vom analiza situaţia şi, în funcţie de situaţia lor psihică, se va decide dacă vor veni în Italia cu nava sau cu un avion. Oricum, eu voi lua următorul zbor spre Djibouti pentru că vreau să îmi îmbrăţişez cât mai repede membrii echipajului", a spus Bartolotti.

Potrivit documentului citat de ANSA, eliberarea celor 10 marinari italieni se datorează muncii îndelungate a diplomaţiei şi serviciilor secrete de la Roma şi colaborării cu autorităţile guvernului central somalez şi cu cele ale regiunii autonome Puntland.

Marinarii români au fost transferaţi în satele de pescari

Patru dintre marinarii români sunt din Constanţa, iar cel de-al cincilea este din Bucureşti. Numele celor patru marinari din Constanţa Nicuşor M. (inginer şef), Adrian G. (ofiţer de punte), George D. (montator), Marius A. (pilot).

Toţi cei cinci marinari români au vârste între 28 şi 35 de ani, ei îmbarcându-se pe 20 februarie a.c. pe vasul cu pavilion italian, aparţinând societăţii armatoare "Micoperi Marine Contractors" din Ravenna şi care făcea o cursă între Singapore şi Italia. Cei cinci români au ajuns în februarie în Singapore cu o cursă aeriană din România, contractele lor de muncă cu armatorul italian fiind încheiate de o agenţie din Ovidiu, "Crusche Crewing" a românului Adrian A.

Într-un articol publicat de cotidianul La Stampa în urmă cu două săptămâni, în baza relatării tatălui unuia dintre marinarii italieni răpiţi, se afirma că toţi cei cinci marinari români au fost mutaţi de răpitori de la bordul navei ancorate în apropiere de portul Las Qurey din provincia autonomă Puntland, ei fiind transferaţi la sol în satele de pescari.

Ministerul italian de Externe a menţionat în repetate rânduri că negocierile pentru eliberarea echipajului se poartă pe canale politice, prin intermediul autorităţilor somaleze, nu direct cu piraţii. Totodată, palatul Farnesina a exclus derularea unei acţiuni armate în forţă pentru eliberarea echipajului, precum şi obţinerea eliberării echipajului în urma plăţii unei răscumpărări.

Presa italiană a menţionat că răscumpărarea solicitată iniţial de grupul de piraţi ar fi fost de 30 de milioane de dolari, după care suma ar fi fost scăzută la 2-3 milioane de dolari.

Vasul "Buccaneer" este primul cu pavilion italian sechestrat de piraţii somalezi, iar presa din Peninsulă a speculat în aprilie, în primele zile după sechestrare, că autorităţile de la Roma vor obţine destul de repede eliberarea echipajului având în vedere influenţa Italiei în fosta sa colonie.

Aceste comentarii au fost alimentate în acel moment şi de optimismul afişat de unii înalţi oficiali italieni cum ar fi premierul Silvio Berlusconi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite