Marinarii români sechestrați de somalezi se întorc vineri la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marinarii români sechestrați de somalezi se întorc vineri la Bucureşti
Marinarii români sechestrați de somalezi se întorc vineri la Bucureşti

Cei cinci marinari români care au fost timp de patru luni ostaticii piraţilor somalezi se întorc vineri acasă, urmând să sosească la Bucureşti de la Roma cu o aeronavă Tarom, informează Ministerul de Externe, citat de NewsIn.

Cei cinci români, alături de ceilalţi membri ai echipajului de pe remorcherul italian Buccaneer - capturat de piraţi în luna aprilie 2009 în Golful Aden - vor sosi la Roma, pe aeroportul militar Ciampino, joi 13 august 2009, la ora 20.50 venind de la Djibutti cu o aeronavă specială, a informat unitatea de criză din MAE italian.

Marinarii români vor fi aşteptaţi la aeroport de membrii familiilor lor, dar şi de reprezentanţii Ambasadei României în Italia, care vor fi prezenţi la Ciampino şi vor acorda asistenţă de specialitate.

Plecarea spre Bucureşti a marinarilor români şi a familiilor acestora este programată pentru vineri, 14 august 2009, la ora 10.45, de pe aeroportul Fiumicino. Pentru toate cele 12 persoane din România armatorul italian a făcut rezervare la hotel şi la zborul Tarom Roma-Bucureşti.

Ambasada României în Republica Italiană a acreditat toţi ziariştii români de la Roma pentru punctul de presă prevăzut la aeroportul militar Ciampino în seara de 13 august 2009, precizează MAE într-un comunicat.

După o captivitate de patru luni, echipajul remorcherului Buccaneer a fost eliberat în noaptea de 9 spre 10 august. După eliberare, vasul Bucaneer, la bordul căruia se aflau zece marinari italieni, cinci români şi unul croat, s-a îndreptat spre portul Djibouti, escortat de ambarcaţiuni.

Nava, capturată în aprilie în Golful Aden, a fost eliberată în urma acţiunilor excepţionale ale autorităţilor somaleze şi ale serviciilor italiene, a precizat ministrul de externe Franco Frattini, deşi presa a vorbit despre o răscumpărare de 4-5 milioane de dolari. Ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, a subliniat că armatorul şi asiguratorul navei sunt cei care au vorbit direct cu răpitorii. Vasul nu a fost eliberat în schimbul vreunei acţiuni militare şi nu a fost plătită răscumpărare, potrivit armatorulului. Potrivit Ministerului italian de Externe, eliberarea navei a fost rezultatul unui îndelungat proces de contacte cu autorităţile somaleze şi al activităţii serviciilor italiene de informaţii.

În urmă cu o lună, armatorul navei, Silvio Bartolotti, anunţa că echipajul se simte bine şi este tratat corect de către piraţi, după ce au existat informaţii că ostaticii se confruntă cu probleme. La începutul lunii iunie, căpitanul vasului a declarat în cursul unei convorbiri telefonice cu un jurnalist de la Corriere della Sera că pe navă nu este hrană, apă potabilă şi medicamente potrivite, iar cei 16 ostatici sunt nevoiţi să trăiască fără aer condiţionat, la o temperatură de circa 40 de grade Celsius. Echipajul este foarte stresat, o parte dintre marinari s-ar fi îmbolnăvit, iar şase dintre ei ar fi fost duşi în satele de pe coasta somaleză. "Este peste puterile noastre. Vă rugăm, scoateţi-ne din această situaţie, altfel le vom cere chiar noi să ne omoare", a spus comandantul Mario Iarloi.

Vasul italian Buccaneer a fost capturat în 11 aprilie de piraţii somalezi, în Golful Aden. La bord se aflau şi cinci marinari români. Patru dintre ei - inginerul şef Nicuşor Marinescu, timonierul Adrian Gâlcă, mecanicul George Dorel şi motoristul Marius Aragea - sunt din Constanţa. Cel de al cincilea este din Bucureşti. Toţi au vârste cuprinse între 28 şi 35 de ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite