Marinari ostatici de patru luni lansează un apel disperat la ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marinari ostatici de patru luni lansează un apel disperat la ajutor
Marinari ostatici de patru luni lansează un apel disperat la ajutor

Echipajul ucrainean de pe MV Ariana, un cargobot grec aflat de patru luni în mâinile piraţilor somalezi, a lansat duminică un apel disperat la ajutor cerând urgentarea negocierilor pentru eliberarea lor, dar şi evacuarea de urgenţă a unei femei de la bord, grav bolnavă, transmite AFP, citată de NewsIn.

"Suntem epuizaţi şi disperaţi", a declarat pentru AFP căpitanul Voronov, care conduce un echipaj format din 24 de marinari ucraineni, dintre care două sunt femei. Una dintre ele suferă de grave probleme ginecologice, cu risc de infecţie generalizată.

"Ajutaţi-mă, vă rog!", a implorat tânăra plângând în cursul unei convorbiri telefonice de circa 20 de minute. Marinarii au fost contactaţi de la Nairobi, printr-un telefon cu legătură prin satelit, la iniţiativa organizaţiei neguvernamentale ecologiste Ecoterra International, care a invocat "raţiuni umanitare".

În cursul aceleiaşi conversaţii, femeia bolnavă, care a dorit să nu fie identificată, a putut vorbi în limba maternă cu un medic ucrainean aflat la Nairobi, care a ajuns la concluzia că ostatica se află "în pericol de moarte" şi trebuie să primească îngrijiri imediat. Piraţii refuză însă evacuarea şi nici nu acceptă să negocieze soarta ei separat de restul echipajului.

Vasul MV Ariana, navigând sub pavilion maltez, a fost capturat la 2 mai în Oceanul Indian, la 250 de mile marine sud-vest de Seychelles, în timp ce se îndrepta către Orientul Mijlociu, venind din Brazilia şi având la bord 10.000 de tone de soia.

Vasul aparţine companiei maritime All Ocean shipping, cu sediul la Atena, care, la rândul ei, este proprietatea unui grup britanic.

La 8 mai, la câteva zile de la capturarea navei, piraţii au cerut o răscumpărare, iar un reprezentant al All Ocean shipping a anunţat că a intrat "în negociere directă" cu piraţii. De atunci, negocierile sunt într-un punct mort, au declarat surse concordante.

"Vă rugăm, faceţi presiuni ca proprietarul navei să înceapă negocieri cu adevărat", a spus duminică Voronov, căpitanul. Echipajul nu mai dispune de rezerve de apă decât pentru câteva zile, a subliniat căpitanul, precizând că marinarii nu au fost supuşi unor rele tratamente din partea piraţilor.

MV Ariana se află în prezent în larg, la 50 de mile marine de coastele somaleze şi la 25 de mile nord de localitatea Hobyo. Piraţii au preferat să-şi ducă prada mai departe de ţărm de teama incidentelor cu grupările armate terestre, dar şi sub presiunea forţelor maritime internaţionale şi mai ales a elicopterelor şi avianelor care şi-au sporit patrulele în zonă.

Grupul de piraţi este condus de un anume Mohammed Abdi, care a cerut o răscumpărare de 5 milioane de dolari.

"Trebuie să dăm prioritate vieţii marinarilor. Adevăraţii proprietari ai navei trebuie să se implice direct în negocieri", este de părere Ismaïl Haji Noor, responsabil cu lupta antipiraterie în provincia Galmuduug.

"Vom face tot ce ne stă în putere pentru a ajuta la eliberarea lor", a promis oficialul local. El a precizat că MV Ariana este "ultima navă aflată în mâinile piraţilor în această parte a coastei" controlată de guvern.

Piraţii somalezi deţin în prezent şase nave şi circa 120 de marinari, potrivit Ecoterra.

În septembrie 2008 un cargou ucrainean, Faina, care transporta 33 de tancuri de asalt T-32 de concepţie sovietică, a fost interceptat de piraţi în largul coastelor somaleze şi eliberat în 5 februarie 2009 în schimbul unei răscumpărări de 3,2 milioane de dolari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite