Marii dispăruţi ai anului 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva zeci de personalităţi marcante ale societăţii româneşti au murit anul acesta, majoritatea răpuse de boală. Fie că este vorba de oameni de ştiinţă, actori sau sportivi, personalităţile care au murit în 2008 şi-au lăsat amprenta în domeniile în care au activat.

Unul dintre marii dispăruţi ai anului este Ştefan Iordache. S-a născut la Calafat, iar în 1959 a dat admitere la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

A jucat pe scena teatrului „C. I. Nottara“ până în 1977, apoi la Teatrul Mic până în 1990. Ştefan Iordache a înregistrat şi mai multe albume de muzică uşoară. A murit în septembrie, la vârsta de 67 de ani.

Maestrul şi-a găsit sfârşitul într-un spital din Viena, în urma unui stop cardio-respirator. Un alt mare actor care ne-a părăsit anul acesta este Colea Răutu. A murit în mai, la vârsta de 96 de ani.

Un mare scriitor, Vintilă Corbul, a murit şi el în 2008, la vârsta de 91 de ani în Franţa.  Tot anul acesta România a pierdut unul dintre puţinii săi laureaţi ai premiului Nobel, doctorul George Emil Palade.

A murit în octombrie, la vârsta de 96 de ani.

Fie că au fost artişti, sportivi, oameni de afaceri, politicieni sau cercetători, fiecare dintre aceşti oameni a ştiut să îşi facă cunoscută prezenţa în domeniile pe care le-au reprezentat.

Max Bănuş, jurnalist

image

A murit în februarie, la vârsta de 82 de ani. Decesul a survenit în urma unui stop cardiac. Cunoscut ca ziarist, de la Europa Liberă, Max Bănuş şi-a început cariera jurnalistică la Sportul românesc. Max Bănuş a fost unul dintre disidenţi: a fost condamnat la opt ani de închisoare de către fosta Securitate.




Gheorghe Comănescu, politician şi mason

image

A murit în februarie, la vârsta de 80 de ani. A fost Mare Maestru al Marii Loje Naţionale.  Decesul fostului deputat PNŢCD a fost înregistrat la Spitalul Fundeni din Capitală, unde fusese internat  în urma unor complicaţii la colon. Gheorghe Comănescu a fost al patrulea Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România, între 1998 şi 2003.

Politicianul s-a născut în localitatea Băbeni-Bistriţa, din judeţul Vâlcea, şi a fost unul dintre cei care, în 1990, a contribuit  la reînfiinţarea PNŢCD.

George Pruteanu, profesor

image

A murit în martie, la vârsta de 61 de ani. După Revoluţie, George Pruteanu a activat ca jurnalist şi critic literar. A devenit celebru cu emisiunea tv „Doar o vorbă să-ţi mai spun”, iar în 1996 a fost ales senator.

În această calitate, lingvistul a introdus un proiect de lege, cunoscut ca „Legea Pruteanu“.  El a cerut ca toate textele publice în limbi străine să conţină şi traducerea în română.


Vintilă Corbul, scriitor

image

A murit în ianuarie, la vârsta de 91 de ani. Numele său complet a fost Vintilă Dumitru Corbul Economu Popescu. A murit în Franţa, după ce fusese internat la o clinică din oraşul francez Rocquencourt.

Născut la Bucureşti, într-o familie bogată, Corbul visa să devină ambasador. Numai că, la îndemnul părinţilor, urmează cursurile Facultăţii de Drept şi devine magistrat.

După război, toate proprietăţile familiei sunt confiscate. Vintilă Corbul şi familia sa sunt evacuaţi şi forţaţi să locuiască în bucătăria unui imobil şubrezit.

Vintilă Corbul a fugit din România în 1979. Ultima dorinţă a scriitorului a fost aceea de a-şi vedea operele publicate. Acest lucru a fost realizat de Adevărul Holding, iar colecţia Opere Complete - Vintilă Corbul/Eugen Burada a fost prezentată la Târgul Gaudeamus, din noiembrie 2007.

Colea Răutu, actor

image

A murit în mai, la vârsta de 96 de ani.  Născut în judeţul Bălţi din Republica Moldova, actorul s-a numit Nikolai Rutkovski. A urmat Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti, după ce a fost corist la Opera din Cluj.

A debutat la Teatrul de Revistă Cărăbuş condus de Constantin Tănase, unde a interpretat mai ales cuplete social-satirice. A jucat la Teatrul Giuleşti, la Teatrul din Piteşti, dar şi pe scena Naţionalului bucureştean.

Petre Ninosu, judecător al Curţii Constituţionale

image

A murit în iulie, la vârsta de 64 de ani. A fost numit în înalta funcţie în 2001 de preşedintele României. Petre Ninosu a absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti şi a fost coautorul Codului Civil adnotat din 1982. Din decembrie 1989 a intrat în Parlament, iar până în 2000 a activat ca senator social-democrat.




Monica Lovinescu, critic literar


image

A murit în aprilie, la vârsta de 85 de ani. A fost fiica criticului literar Eugen Lovinescu. La vârsta de opt ani i se publică un basm în revista „Dimineaţa copiilor“, iar la vârsta de 15 ani i se tipăresc mai multe nuvele şi schiţe.

În 1943, Monica Lovinescu  publică romanul „În contratimp“, iar după patru ani fuge din România şi se stabileşte la Paris. Colaborează la radio Europa Liberă şi devine ţinta Securităţii de la Bucureşti.

Prin testament, Monica Lovinescu şi-a donat casa din Paris statului român, pentru a deveni un loc de studiu şi de găzduire pentru cercetători şi bursieri români.

George Emil Palade, medic, Premiul Nobel

image

A murit în octombrie, la vârsta de 96 de ani. Laureat cu Nobel pentru medicină. Născut la Iaşi, în 1912, într-o familie de profesori, George Palade a obţinut titlul de Doctor în Medicină, la Facultatea de Medicină a Universităţii din Bucureşti.

În 1946 se stabileşte  în Statele Unite, ca cercetător la New York University. În anul 1974  primeşte Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, pentru cercetări privitoare la structura şi funcţia organitelor celulare. George Emil Palade a fost decorat cu ordinul Steaua României, în grad de Colan.

Nicolae Linca, pugilist

image

A murit în iunie, la vârsta de 80 de ani. Campionul suferea de mai mulţi ani de Parkinson, Alzheimer şi coxartoză.

Nicolae Linca a devenit celebru după ce a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Melbourne, din 1956.

În meciul care i-a adus medalia olimpică, Nicolae Linca a boxat cu încheietura mâinii drepte fracturată.


Melek Amet, fotomodel


image

A murit în mai, la vârsta de 49 de ani. În 2006 fusese diagnosticată cu cancer ovarian. În anii ‘80, Melek se afla printre fotomodelele preferate ale cuplului Ceauşescu. Ea a lucrat la Casa de Modă Venus, iar după Revoluţie a condus o agenţie de fotomodele.






Citiţi şi mâine despre alte personalităţi româneşti şi străine dispărute în 2008.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite