Marian Lupu nu a primit voturile pentru preşedinţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Lupu nu a primit voturile pentru preşedinţie
Marian Lupu nu a primit voturile pentru preşedinţie

Parlamentul de la Chişinău a votat marţi preşedintele Republicii Moldova. Singurul candidat înscris oficial a fost Marian Lupu, susţinut de Alianţa Pentru Integrare Europeană(AIE). 

UPDATE 12.27 Vladimir Ţurcanu, deputat PCRM, a declarat pentru unimedia.md: "Urmează să discutăm şi să negociem pentru a vedea dacă putem ajunge la un compromis"

UPDATE 12.17
Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu: "PL nu va încerca să convingă PCRM să voteze. Nu vor, să nu voteze. AIE are mecanisme juridice clare, prin care preşedintele va fi totuşi ales. Veţi afla în curând care sunt acestea"

UPDATE 12.10 Preşedintele comisiei pentru rezultatele votării citeşte procesul verbal: "Marian Lupu a întrunit 53 de voturi şi nu întruneşte condiţiile să fie preşedinte al Republicii Moldova. Este necesară organizarea alegerilor repetate".
Şedinţa parlamentară s-a terminat şi deputaţii au părăsit sala.

Potrivit Constituţiei moldoveneşti, şeful statului este ales cu 61 de voturi din cele 101 ale deputaţilor din parlament.

Pentru că Alianţa deţine 53 de mandate, ea avea nevoie de opt voturi de la deputaţii Partidului Comuniştilor astfel încât Marian Lupu să ajungă preşedinte. Partidul Comunist condus de Vladimir Voronin a fost însă de acord cu nominalizarea Alianţei.


UPDATE: 11:35 A început procedura de vot
UPDATE 11.07
Alocuţiunile grupurilor parlamentare s-au terminat. Pauză de 10-15 minute pentru pregătirea procedurii de votare.
UPDATE: 11:05 Deputat al Partidului Democrat, Oleg Serebrian: "Dacă vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate, scrutinul va fi organizat în alte condiţii decât cel din 29 iulie. Ar putea fi urmări devastatoare şi efecte letale pentru Republica Moldova".
UPDATE 10.59 Deputaţii PCRM au plecat din sala de şedinţe
UPDATE 10.45. PCRM anunţă că nu participă la votul privind preşedintele ţării. Preşedintele fracţiunii parlamentare a PCRM, Maria Postoico: "PCRM nu va participa la această farsă anti-democratică de alegere a şefului statului”
UPDATE 10.37
Marian Lupu a încheuat discursul. Urmează mai multe luări de cuvânt din partea unor reprezentanţi ai partidelor parlamentare
UPDATE 10.12 A început şedinţa Parlamentului. Marian Lupu îşi prezintă priorităţile:

  • Nu am urzit niciodată pe la spate, nu am urmărit scopuri private ci interesul cetăţeanului.
  • Vreau să vă asigur că preşedinţia va fi deschisă cu toate media.
  • Justiţia este defectuoasă.
  • Nu există acorduri de reziliat, ci doar de semnat.
  • Voi contribui la sporirea prietenilor externi ai Republicii Moldova, şi Rusia şi NATO, şi vestul şi estul , toţi trebuie să ne fie prieteni.
  • Voi respecta independenţa executivului pentru realizarea programului de guvernare. Ne propunem îmbunătăţirea condiţiilor pentru mediul de afaceri. În final, să fie sporite bursele şi salariile, încât nimeni să nu mai dorească să părăsească această ţară pentru o viaţă mai bună”.
  • A investi în educarea cetăţenilor tineri acum înseamnă a investi în Republica Moldova pentru mai mulţi ani înainte
  • Promit, ca şef al statului, să menţin echilibrul puterilor în stat.


UPDATE 09.50
Alianţa pentru Integrare Europeană a întocmit luni o ofertă în şapte puncte pe care o va prezenta azi comuniştilor din PCRM în schimbul susţinerii lui Marian Lupu de către oamenii lui Vladimir Voronin a candidatului AIE la alegerile prezidenţiale. Citiţi aici propunerile.

Liderii AIE se declară siguri că preşedintele va fi ales, dacă nu din primul tur, atunci în urma alegerilor repetate. Potrivit acestora, în rândul PCRM există două curente - unul care ar opta pentru alegerea lui Lupu, şi altul care ar susţine ideea alegerilor anticipate. Va smulge Lupu voturile necesare de la comunişti?

  • Marian Lupu îl depăşeşte cu 7% pe Vladimir Voronin la capitolul încrederea populaţiei, potrivit unui sondaj IMAS Chişinău. Este pentru prima dată în ultimii opt ani când fostul preşedinte este depăşit de un alt politician în topul încrederii.
  • Partidul Democrat va semna un acord de parteneriat cu Partidul Rusia Unită, condus de premierul rus Vladimir Putin.Citeşte aici.
După alegerile parlamentare din 5 aprilie, comuniştii moldoveni au obţinut 60 de mandate, dar nu au obţinut încă un vot care să susţină candidatul lor la funcţia de şef al statului, astfel că parlamentul a fost dizolvat şi au fost organizate alegeri parlamentare anticipate. CRONOLOGIE Cum s-a ajuns la anticipate în Republica Moldova. În urma acestora, comuniştii au pierdut majoritatea parlamentară, iar patru formaţiuni au constituit AIE şi apoi Coaliţia de guvernare. Fostul preşedinte moldovean, comunistul Vladimir Voronin (foto stânga), a deţinut funcţia de şef de stat din anul 2001, când PCRM a ajuns pentru prima dată la guvernare. Voronin a fost reales pentru un nou mandat după scrutinul din 2005, fiind votat atunci şi de către deputaţi din partidele de opoziţie. Vladimir Voronin a demisionat din funcţia de preşedinte la 11 septembrie 2009.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite