Marele maraton pentru Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţiile de turism au dat starul la goana după pachetele de Crăciun şi Revelion. Preţurile sunt cu 10-15% mai mici decât anul trecut. Staţiunile montane rămân şi anul acesta cele mai căutate destinaţii. Specialiştii se aşteaptă ca gradul de ocupare‚ de Sărbători, să fie de 80%.

Vile „la cheie", pachete cu mese festive incluse la pensiuni tradiţionale sau Crăciun şi Revenion de cinci stele. În funcţie de buget, turiştii pot opta în acest an pentru una din aceste variante. Hotelierii susţin că preţurile sunt cu 10% mai mici decât anul trecut.

Mai citeşte şi:

Noul Ice Hotel Bâlea Lac va fi gata de Crăciun

Regula preţurilor reduse este contrazisă însă de vacanţele de patru sau cinci stele petrecute pe Valea Prahovei.  Un pachet de Revelion, pentru patru nopţi, ajunge  la peste 500 de euro.

Vilele şi pensiunile din Poiana Braşov, care oferă doar cazare şi mic dejun, sunt printre cele mai accesibile anul acesta. De exemplu, la o vilă de patru stele, pentru camera dublă pe noapte, veţi plăti doar  170 de lei (39 de euro). „Avem cereri foarte multe în perioada aceasta. Lumea solicită preţuri pentru pachetele de Crăciun şi Revelion. Sperăm ca turiştii să aleagă să-şi petreacă sărbătorile de iarnă la munte, pentru că preţurile sunt mai mici cu 10%", a declarat Cristina Ghitiu, consultant turistic.

Zăpadă din belşug, miros de cozonaci, mâncare bună „ca la mama acasă", program cu foc de tabără şi colinde. Acestea sunt surprizele din oferta proprietarilor de pensiuni din zona Bran-Moeciu. Pentru 100-200 lei/persoană pe zi, turiştii  primesc la pachet şi masa festivă de Crăciun. Pentru Revelion, preţurile cresc cu aproximativ 50%. Astfel, o noapte de cazare cu demipensiune  în perioada Anului Nou costă la Bran-Moeciu 150-300 lei/persoană/zi. Tariful include şi masa festivă de Revelion, iar pachetul trebuie să fie de minim patru nopţi.

Pentru a petrece noaptea de la cumpăna dintre ani în Mărginimea Sibiului, o familie trebuie să scoată din buzunar cel puţin 1.700 de lei (400 de euro) la o pensiune de două margarete. „Sunt şi câteva oferte la 150 de lei de persoană pe zi cu demipensiune, dar în general preţurile de la 200 de lei în sus la locaţiile de 3 margarete. Sigur la locaţiile de lux preţurile sunt şi mai mari", a precizat Dorin Beu, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural Sibiu.

Acesta nu este deloc mirat de ceea ce se întâmplă şi spune că se aştepta la o astfel de mişcare din partea proprietarilor de pensiuni: „Explicaţia este una cât se poate de simplă. Este cerere destul de mare pentru sărbători şi atunci preţurile au crescut şi ele. Cu siguranţă că serviciile de calitate au făcut ca Mărginimea să fie aşa de căutată chiar şi într-un an în care veniturile românilor au scăzut".

La Păltiniş preţurile sunt şi mai mari decât în Răşinari, Sadu, Tilişca, Sibiel sau Gura Râului. Cine vrea să facă revelionul şi să şi schieze, asta bineînţeles dacă este zăpadă trebuie să afle că preţurile sunt de la 1100 de lei de persoană cum este cazul unui sejur la Curmătura Ştezi, poziţionată la 15 kilometri de Păltiniş şi ajung şi la 1.600 de lei de persoană la Perla Păltinişului, aflătă la aproximativ 4 kilometri de pârtia de schi.

Concerte, SPA şi mese tematice

La polul opus, cele mai scumpe pachete de sărbători se găsesc la hotelurile de patru şi cinci stele. Concerte live, susţinute de formaţii celebre, mesele cu preparate tradiţionale  şi serile tematice - cum ar fi seara veneţiană sau cea grecească- cresc şi preţul pachetului. Hotelierii au inclus servicii de relaxare, SPA, saună sau jacuzzi în ofertele turistice de Revelion cu minim 4-5 nopţi de cazare. Un pachet de Crăciun pentru minim trei nopţi de cazare se ridică la 850 de lei /persoană (200 de euro), iar cel de Revelion, cu minim 4 nopţi de cazare poate ajunge la 2.400 de lei/persoană (550 euro). 

Scump pe Valea Prahovei

Turiştii care doresc să petreacă cele mai importante sărbători de iarnă în staţiunile montane de pe Valea Prahovei vor plăti la fel de mult ca anul trecut. Fie că sunt situate în Sinaia, Buşteni sau Azuga, proprietarii de pensiuni, vile şi hoteluri ţin cu dinţii la preţurile pentru sejururile de Crăciun şi de Revelion.

„Majoritatea hotelurilor şi pensiunilor de 2 şi 3 stele au, în acest an, oferte mai ieftine decât cele din iarna trecută, singurii hotelierii care ori nu au ieftinit ori au redus foarte puţin preţurile fiind cei de 4 şi 5 stele", a declarat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Explicaţia este una simplă, mai ales dacă ne referim la unităţile de cazare de 4 şi 5 stele de pe Valea Prahovei, un loc unde, în general, vin pentru petrecera Crăciunului şi a Revelionului oameni cu posibilităţi financiare peste medie.

„Oamenii au început să ne sune să întrebe unde sunt cele mai bune oferte, convenabile ca preţ. Turiştii caută în special vile sau pensiuni, şi nu în inima muntelui, ci în staţiuni, aproape de pârtiile de schi, unde să existe să curţi spaţioase, cu grătar, locuri de joacă pentru copii, şi parcare",  a declarat Paul Popa, reprezentant al Centrului de Informare şi Promovare Turistică din zonă.

De exemplu, turiştii care vor opta pentru petrecerea Crăciunului la Hotel Sinaia, de trei stele, vor scoate din buzunar 499 de lei, fiecare. În tarif intră trei nopţi de cazare, mic dejun şi o cină festivă. Clienţii vor avea acces gratuit la parcare, piscină, saună şi la sala de fitness.

Şi în acest caz tarifele pentru Revelion cresc simţitor. Turiştii vor plăti 1250 de lei, de persoană, pentru trei nopţi de cazare, trei cine festive, mic dejun şi programe artistice organizate în nopţile de 31 decembrie şi 1 ianuarie. Mai avantajate vor fi grupurile de turişti care caută să închirieze vile „la cheie".

Spre exemplu, închirierea completă a unei vile de două cu patru camere duble costă 1.500 de euro pentru un sejur de cinci nopţi şase zile. Printre facilităţile oferite de proprietari la cazare sunt menţionate: internet prin cablu, parcare, grădină, acces la bucătarie, terasă,  living camere cu balcon, încălzire centrala, baie şi televizor.

Mai ieftin ies turiştii care nu se cazează în Sinaia, dar care optează pentru petrecerea nopţii din ani într-un restaurant sau pub din zonă. La Club „Famous", unde vor evolua DJ renumiţi, distracţia de Revelion costă 199 de lei, tarif în care intră bufetul suedez şi băutura.
Şi în Buşteni există oferte tentante pentru Crăciun şi Revelion.

La „Casa Magică", o pensiune cotată la trei margarete, două nopţi de cazare, cu toate mesele pe bază de bonuri valorice şi o masă festivă costă 320 de lei,  de persoană. Părinţii vor achita pentru un copil jumătate de meniu, pentru doi copii, un meniu întreg. Pentru petrecerea ultimilor trei nopţi din an, turiştii vor trebui să plătească 500 de lei, fiecare.

Oferte puţine pentru trei zile

Ponderea mică a pachetelor de trei zile în cadrul ofertelor interne pentru Crăciun şi Revelion se explică prin faptul că acestea au preţuri încă mari, deoarece hotelierii percep tarife de recepţie în aceste cazuri, potrivit lui Traian Bădulescu.

„La pachetele de trei zile, în general, agenţiile de turism nu au vreun câştig, din cauza faptului că hotelurile obişnuiesc să practice, în aceste cazuri, preţurile de recepţie, adică tarife mai mari decât cele aplicate în cazul pachetelor de cel puţin patru zile", a precizat oficialul ANAT.

Plata integrală vă aduce o reducere de 15 %

Hotelierii şi proprietarii de pensiuni şi vile din Poiana Braşov atrag turiştii şi prin oferta „Early booking". Mai precis, cei care sunt hotărâţi unde vor să-şi petrecacă sărbătorile de iarnă şi plătesc integral costul cazării, până la data de, cel târziu 30 octombrie, vor beneficia de o reducere de 15 %. 

A contribuit Dragoş Popescu

De Anul Nou, în Europa

Cele mai ieftine oferte externe de Revelion sunt în Bulgaria, unde trei nopţi de cazare la un hotel de trei stele, all inclusive, au preţuri între 250 şi 270 de euro de persoană. Pentru Viena, ofertele pentru patru nopţi, cu transport cu avionul inclus, ajung până la 350 de euro.

La Paris, cinci nopţi de cazare, cu avion inclus, costă aproape 500 de euro la trei stele şi circa 600 de euro la patru stele. Agenţiile au pregătit oferte şi pentru Cipru şi Grecia. Patru nopţi la un hotel de patru stele în Cipru, cu transport aerian inclus, costă circa 370 de euro în perioada Revelionului, iar cinci nopţi la Atena, cu transport cu autocarul, ajung la aproximativ 230 de euro.

Hotelul de gheaţă, gata de Crăciun

Proiectul Ice Hotel 2011 va fi demarat la finele lunii viitoare, conform planurilor celor care construiesc hotelul de gheaţă de la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac. Acesta va fi inaugurat pe 24 decembrie.

image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite