"Marele Alb" vânează ca un criminal în serie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare carnivor de pe planetă, rechinul alb, cunoscut drept "Marele Alb", nu înoată prin ocean la întâmplare să găsească prada. Cel mai temut rechin de pe planetă foloseşte o stratetegie premeditată de vânătoare asemănătoare cu cea a unor criminali în serie. Ăşi alege un punct de reper şi atacă de acolo orice următoarea victimă.

Oamenii de ştiinţă au descoperit acest lucru după ce au studiat sute de atacuri ale rechinilor albi asupra focilor în Africa de Sud.

În ciuda reputaţiei lor de vânători feroce, puţine studii au încercat să stabilească dacă rechinii albi au vreo tactică când atacă.

Aşa că experţii Neil Hammerschlag de la Universitatea din Miami şi Aiden Martin de la Universitatea British Columbia din Vancouver au decis să studieze obiceiurile "vânătoreşti" ale marilor albi în Insula Focilor, Africa de Sud, casă pentru aproximativ 64.000 de foci.

În iarna anului 2004, experţii au studiat 340 de atacuri. După fiecare atac, oamenii de ştiinţă au înregistrat locaţia, adâncimea apei şi dacă atacul a avut succes sau nu. În ajutor le-a venit Kim Rossmo, expert judiciar în criminalistică, specializat pe caracterizarea crimelor pe baza locaţiei

Aşa au aflat că rechinii albi îşi aleg un punct de plecare şi caută victima lângă acest punct. Majoritatea rechinilor albi se întorc în acea locaţie după aproximativ 100 de metri.

Punctul de referinţă nu i-a mărit rechinului şansele să prindă foca, dar locaţia i-a asigurat un echilibru perfect între detectarea prăzii şi prinderea ei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite