Marea migraţie de la Victoriei la Universitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militanţii Uniunii Social-Liberale (USL) au reuşit să părăsească zona autorizată pentru proteste în faţa Guvernului. Aceştia au plecat în Piaţa Universităţii în grupuri mici fără a scanda împotriva Puterii.

Cele mai negre temeri ale autorităţilor s-au adeverit. În Piaţa Universităţii şi-au făcut apariţia, ieri după-amiază, şi manifestanţi din provincie, veniţi, iniţial, în Capitală pentru mitingul organizat de USL în Piaţa Victoriei. Deşi erau autorizaţi doar pentru a protesta în faţa sediului Guvernului, zeci de manifestanţi, organizaţi în grupuri mici, pentru a nu atrage atenţia jandarmilor, s-au strecurat discret în Piaţa Universităţii. Cei mai numeroşi erau militanţii USL din judeţele Constanţa şi Argeş.

Aceştia purtau şi pancarte: „Piteştiul e cu voi" sau „Constanţa cere demisia Guvernului şi a lui Băsescu". Manifestanţii au evitat să scandeze lozinci pro-USL pentru a nu fi identificaţi ca manifestanţi din Piaţa Victoriei şi să nu fie respinşi de cei care de şapte zile scandează împotriva întregii clase politice. În cele din urmă, la ora 18.45, cei care au  protestat în Piaţa Victoriei au forţat gzardurile de protecţie ale jandarmilor şi au ajuns la Universitate, unde au fost primiţi cu ostilitate de manifestanţii de acolo. Jandarmii au făcut un cordon între cele două tabere, pentru a evita ciocnirile.

Ludovic Orban, înjurat din nou

În Piaţa Universităţii a ajuns şi un grup de protestatari condus de liderul liberal Ludovic Orban. Acesta scanda, alături de protestatari, „Jos Băsescu", dar a fost huiduit din nou şi înjurat de manifestanţi. Circulaţia în Piaţa Universităţii, pe sensul dinspre Universitate spre Romană, a fost blocată de protestatari. Forţele de ordine au făcut un cordon pentru a nu le permite să blocheze mai departe traficul.

Mai mulţi bărbaţi din Constanţa au recunoscut că au fost aduşi la Bucureşti de oamenii primarului Radu Mazăre. „Am venit cu autocarele de la Primărie, iar jandarmii nu ne-au dat voie, la început, să intrăm în Bucureşti. Ne întoarcem acasă în seara asta, tot cu autocarele", a mărturisit unul dintre protestatari.

Prima apariţie a Noii Drepte

În cea de-a şaptea zi de proteste în Piaţa Universităţii şi-a făcut apariţia şi organizaţia Noua Dreaptă, considerată de autorităţi ca fiind una extremistă. Zeci de membri ai acestei organizaţii, în frunte cu liderul lor, Tudor Ionescu, au scandat lozinci împotriva tuturor partidelor politice reprezentative. „Am decis să ne alăturăm protestatarilor din Piaţa Universităţii, după ce am aflat că USL vrea să monopolizeze protestul. Noua Dreaptă a ieşit în piaţă nu pentru a cere demisia Guvernului sau alegeri anticipate, ci pentru a protesta împotriva tuturor partidelor politice care au sărăcit şi umilit România în ultimii 22 de ani", a declarat, pentru „Adevărul", Tudor Ionescu, preşedintele organizaţiei Noua Dreaptă.  

Igaş a scăpat neşifonat

„Explozia" de ieri vine după o zi liniştită în Piaţa Universităţii. Miercuri, lumea a fost paşnică. Mitingul se dezumflase faţă de precedentele şi s-a terminat mai devreme. Cine venise cu intenţii violente a fost reţinut la timp. Mai exact, doi tineri care aveau asupra lor cuţite au fost conduşi la o secţie de Poliţie pentru explicaţii. La fel s-a întâmplat şi cu alţi trei bărbaţi, „suporteri înfocaţi" ai drogurilor.

Unul ţipa în gura mare să se legalizeze stupefiantele, în timp ce flutura un afiş cu "legalizaţi marijuana", iar alţi doi consumau droguri fără jenă la faţa locului. Toţi trei au fost luaţi pe sus de jandarmi şi amendaţi chiar înainte să fie luaţi la bătaie de mai mulţi oameni aflaţi în zonă. Spiritele s-au agitat miercuri seara şi la prezenţa ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, care a venit în Piaţa Universităţii şi a reuşit până la urmă să empatizeze cu mulţimea. „A te manifesta şi a-ţi expune motivele sufleteşti pe care le ai nu este rău. Sunt unul dintre cei care în '89 a protestat în stradă. Nu sunt de acord cu huliganii care provocă panică, haos", a afirmat Igaş.

Un protestatar i-a reproşat ministrului de Interne  că nu are cu ce să-şi hrănească cei patru copii, demnitarul invitându-l la minister pentru a discuta şi spunându-i că nu e uşor pentru foarte mulţi oameni. Igaş a reuşit să se înţeleagă cu protestatarii şi nu a fost pus pe fugă precum fostul ministru al transporturilor Ludovic Orban.

Vremea se încălzeşte uşor

În Capitală, temperaturile vor ajunge ziua pe la 5 grade Celsius, puţin peste cele înregistrate ieri, dar se încălzeşte noaptea - de la minus 2 grade, în noaptea de joi spre vineri, la 0 grade, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Nori denşi în partea vestică a ţării şi lapoviţă sau, pe alocuri, zăpadă.

Circulaţia va fi îngrunată pe drumurile publice din cauza vremii.Nu există riscul de a ninge în Capitală, dar norii vor acoperi oraşul aproape toată ziua. Cât priveşte celelalte localităţi, la Timişoara vor fi azi 5 grade, la Constanţa 6 grade Celsius, iar la Iaşi 3 grade Celsius. Probleme vor avea braşovenii, deoarece se anunţă doar 0 grade la amiază.

Protestatar, nu huligan:  Vrem o nouă clasă politică

Claudiu Crăciun, 32 de ani, (foto) este nelipsit din Piaţa Universităţii în ultima săptămână. Nu face parte din rândul huliganilor sau al indignaţilor care vor să-l înlăture pe Traian Băsescu de la putere. Este lector la SNSPA, militează pentru un „protest normal, paşnic, împotriva sistemului corupt", dar îşi doreşte ca manifestaţiile să dărâme Guvernul Boc.

„Adevărul": Ce înseamnă pentru tine Piaţa Universităţii?

Claudiu Crăciun: Înseamnă o stare, o solidaritate în primul rând. Dincolo de aceste revendicări care pot fi foarte punctuale, pe mine mă interesează starea de acolo, starea de libertate şi comunicarea între oameni care până acum nu au comunicat deloc, de la ultraşi până la studenţi, ONG-işti, mai multe categorii decât vă puteţi imagina. Asta mă aduce acolo. Faptul că oamenii, în loc să se urască sau să se desconsidere, mai degrabă sunt acolo şi protestează împreună.

De ce ai ales să protestezi?

Uneori trebuie să te duci în stradă.

Ce aşteptări ai de la aceste proteste? Ce ai vrea să se întâmple?

Mi-aş dori ca protestele astea să dea jos Guvernul, şi nu neapărat partidele de opoziţie, deşi partidele de opoziţie au mai multe instrumente. Speranţa mea cea mai mare este ca după ce se va ajunge la un compromis de natură politică, Piaţa Universităţii să rămână ca un spaţiu civic al tuturor, fără partide, fără ONG-uri, fără sindicate, să rămână o piaţă în adevăratul sens politic al cuvântului, o agora, în care oamenii vin şi vorbesc şi apără democraţia. Noi trebuie să fim un factor de presiune de acum încolo. Oricine ar fi la guvernare trebuie să se teamă puţin de noi, pentru că putem reveni oricând acolo. 

De ce crezi că vin atâţia oameni la Universitate?

Nu sunt foarte mulţi, 1.000 -1.500. Pe mine mă bucură compoziţia din ce în ce mai diversă, dar în acelaşi timp, consistentă. Încep să se strângă oameni care nu au fost implicaţi în violenţe. Şi văd că revenim la spiritul original al Pieţei Universităţii, vin foarte mulţi intelectuali, artişti, şi nu numai, vin şi ultraşi, vin din toate categoriile.

În 1990, când Liga Studenţilor a ocupat Piaţa Universităţii, aveai doar 12 ani. Cum percepi acum mişcarea de atunci?

O mişcare necesară, care ar fi trebuit să nu sfârşească aşa. Şi tocmai de aceea, cred că noi astăzi aveau, după 22 de ani, o datorie: să nu o uităm, să o reluăm în spirit, pentru că, între timp, s-au schimbat agende, nu mai sunt aceleaşi. Avem datoria morală să recuperăm spiritul Pieţei Universităţii. Este o datorie morală şi faţă de cei care au protestat, şi unii au murit acolo, dar este o datorie morală faţă de societatea de astăzi în primul rând, care e la fel ca-n anii '90. Este, de fapt, apatică. Atunci, era temătoare, acum este apatică.

Nu ţi-e teamă că această mişcare ar putea fi monopolizată sau folosită în interes de partid?

Sigur că va fi folosită, pentru că în cele din urmă şi noi strigăm „Jos, Băsescu!" sau „Demisia!", şi o strigăm din suflet. Numai că noi nu avem funcţii de partid şi nu aşteptăm nicio răsplată pentru că strigăm asta. În altă ordine de idei, nu este o problemă, pentru că mai strigăm şi altceva şi tragem un semnal de alarmă în privinţa întregii clase politice.

Proteste cu tâlc

image

Pancartă prin care este ironizată Roberta Anastase



Săptămâna revoltelor din ţară şi din Capitală a atras atenţia şi printr-un nou arsenal de „folclor de miting". Manifestările au început timid, cu scandări obişnuite, de genul „Hoţii, hoţii", ori inspirate din cele ale galeriilor de fotbal, precum „Baie de mulţime, dacă te mai ţine!" sau din lozincile strigate pe străzi în timpul revoluţiei din decembrie 1989 - „Nu vă fie frică şi Băsescu pică!". Joi, în Piaţa Universităţii, din Capitală - devenită simbol al protestelor post-decembriste -, au apărut însă pancarte cu mesaje dintre cele mai inspirate.

„Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi!".  O pancartă purtată de manifestanţi la Universitate avea să atragă atenţia jurnaliştilor care au popularizat-o rapid. În câteva ore, versurile înscrise pe ea au ajuns pe buzele tuturor protestatarilor din ţară.

''PDL=USL=aceeaşi mizerie". Foarte multe bannere astfel inscripţionate au fost afişate, joi-seară, de tineri care au participat la prostestul din Piaţa Universităţii.

„Ole, ole, noi urâm partidele". Lozinca, cu un mesaj clar pentru toţi politicienii români a fost scandată tot la Universitate, după tentativa eşuată a liberalului Ludovic Orban de a face o „baie de mulţime" miercuri seară.

„Suntem 500.000 în Piaţă. Ne-a numărat Roberta!". O pancartă cu acest mesaj ironic la adresa Puterii a fost afişată prima dată la Universitate, încă din a treia zi de proteste, ideea fiind preluată apoi şi de protestatarii din Sibiu şi Cluj.

„Să trăim bine, Băse fără tine", „Băsescu, ghici, ghicitoarea ta, cine va pleca". Sunt două dintre cele mai „cuminţi", dar şi cele mai ironice mesaje transmise preşedintelui încă din prima zi de proteste.

Fiecare cu protestul lui

„Jos taxa auto!" Pancarte cu acest mesaj au început să apară la Universitate, încă de la debutul protestelor, mulţi dintre cei care le-au afişat admiţând că trăiesc din negoţul cu maşini second-hand.

image

„Legalizaţi marihuana!" Aceasta era singura doleanţă pe care Marian, student la Drept, a ales să o exprime în Piaţa Universităţii. A reuşit însă doar să-i înfurie pe vârstnicii care-l înconjurau, suficient cât aceştia să-l dea pe mâna jandarmilor.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite