Marea restructurare a funcţionarilor publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea restructurare a funcţionarilor publici
Marea restructurare a funcţionarilor publici

Guvernul desfiinţează mai mult de jumătate dintre agenţiile şi autorităţile din aparatul central de stat şi din ministere, estimând o economie de peste un miliard de euro la bugetul public. Peste 8.500 de funcţionari publici de rang mai mult sau mai puţin înalt îşi vor pierde slujbele în urma celei mai drastice restructurări a instituţiilor statului.

Potrivit proiectului de lege referitor la reorganizarea instituţiilor guvernamentale, din cele 224 de agenţii, administraţii, autorităţi, centre, companii, inspectorate, inspecţii, oficii, laboratoare, regii şi institute care funcţionează în subordinea directă sau indirectă a Guvernului vor rămâne 107.


Citiţi şi:


Per total, vor fi astfel desfiinţate 8.545 de posturi, din care 6.850 aparţineau unor instituţii înfiinţate anterior prin legi şi ordonanţe de urgenţă. Alte 1.695 de posturi existau în cadrul unor entităţi înfiinţate prin hotărâri de guvern.

Trebuie precizat că mai multe entităţi restructurate îşi păstrează denumirea actuală, dar vor funcţiona cu personal redus. Executivul îşi va asuma acest proiect în faţa Parlamentului, odată cu celelalte proiecte de acte normative din acest pachet.

Călare pe un miliard de euro

În ce priveşte agenţiile guvernamentale, premierul Emil Boc a subliniat că acestea vor fi reduse substanţial, se vor elimina privilegiile - în condiţiile în care există şefi de agenţii care iau salarii de 30-40.000 de lei - şi banii agenţiilor cu venituri proprii vor merge la buget.

„Din analizele pe care le avem, aceste agenţii cu venituri proprii stau călare pe aproximativ un miliard de euro, bugetele respective fiind gestionate după propria lor dorinţă. Noi am fost puşi în situaţia să ne împrumutăm de pe piaţă, în timp ce un miliard de euro, gestionaţi de Inspectoratul de Stat în Construcţii sau de alte agenţii de profil erau cheltuiţi doar în folosul acelor agenţii pentru salarii, prime, sporuri, sedii de 15-20 de milioane de euro, ambarcaţiuni Mary Fischer, maşini luxoase... Banii aceştia vor veni la bugetul de stat imediat după ce angajarea răspunderii va fi finalizată şi legile vor ajunge în Monitorul Oficial“, a subliniat prim-ministrul.

Rigiditatea birocratică a încins inflaţia

România a avut în luna iulie cea mai ridicată inflaţie anuală din Uniunea Europeană.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (august 2008 - iulie 2009) faţă de precedentele 12 luni (august 2007 - iulie 2008) este 6,6%. Deşi reducerea inflaţiei este semnificativă în trimestrul II, aceasta a avansat într-un ritm relativ lent având în vedere amploarea contracţiei cererii agregate.

„Relativa persistenţă a inflaţiei a fost alimentată de manifestarea unor rigidităţi structurale în economie, de un decalaj al dinamicii salariilor relative la evoluţia productivităţii muncii în unele sectoare, precum şi de posibile efecte ale incertitudinii ridicate“, argumentează iniţiatorii proiectului, în Expunerea de Motive care stă la baza documentului. 

Veniturile agenţiilor, vărsate la bugetul de stat

Începând cu 1 octombrie 2009, veniturile obţinute de autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral sau parţial din venituri proprii vor fi vărsate la bugetul de stat. Disponibilităţile în lei şi în valută la data de 30 septembrie vor fi virate, de asemenea, la bugetul de stat.

Prevederile figurează în proiectul de lege privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor cu Comisia Europeană şi FMI. Proiectul este unul dintre cele trei acte normative pentru care Executivul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului.

Excepţii doar pentru banii nerambursabili

Vor fi exceptate de la obligativitatea de a vărsa veniturile, începând cu 1 octombrie, institutele de cercetare-dezvoltare şi alte instituţii publice care sunt parţial finanţate din venituri proprii de natura granturilor (n.n. - împrumuturi nerambursabile) şi a altor împrumuturi nerambursabile acordate de autorităţi finanţatoare externe.

Veniturile nu vor fi regularizate

Proiectul de lege mai prevede că, prin derogare de la prevederile Legii 500/2002 privind finanţele publice, instituţiile reorganizate trebuie să vireze integral la bugetul de stat sumele aferente subvenţiilor primite şi neutilizate la data de 30 septembrie 2009, fără a se mai regulariza cu bugetul de stat la finele anului. Cu creditele bugetare neutilizate se suplimentează bugetul ordonatorului principal de credite care preia finanţarea instituţiilor reorganizate.

Până la 31 decembrie 2009, Trezoreria statului transferă într-un cont distinct de venituri bugetare sumele achitate în conturile de disponibilităţi deschise pe numele instituţiilor şi autorităţilor care se reorganizează.

image
image

Noi am fost puşi în situaţia să ne împrumutăm de pe piaţă, în timp ce banii gestionaţi de agenţii, un miliard de euro, erau cheltuiţi doar în folosul acelor entităţi pentru salarii, prime, sporuri şi  sedii.

image


Emil Boc
prim-ministru

Click aici pentru a mări imaginea

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite