Marea Neagră, serbată doar de ecologişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Mării Negre a fost marcată de dezbateri publice prelungi, pe teme de mediu, la care autorităţile au fost slab reprezentate. Dacă pentru Ziua Marinei s-au cheltuit peste 100.000 de euro, Ziua Mării Negre nu a trezit decât interesul ecologiştilor care organizează şi azi manifestări.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, îşi anunţase prezenţa la două evenimente prilejuite de Ziua Internaţională a Mării Negre. Din păcate, oficialul nu şi-a făcut apariţia, iar la dezbaterile publice, din partea administraţiei, a venit doar prefectul Dănuţ Culeţu. Preşedintele Euroregiunii Mării Negre, Nicuşor Constantinescu, nu şi-a făcut apariţia la eveniment.

Administraţia Naţională Apele Române a privit cu detaşare evenimentul, limitându-se la a trimite un simplu comunicat de presă - gest „suficient” pentru sărbătorirea Mării Negre.

Marea, desenată pe plajă

Ziua Mării Negre a fost serbată la Mangalia de elevi şi profesori care au realizat desene, postere, machete, colaje, filme şi prezentări Power Point. În paralel, voluntarii de mediu au realizat pe plaja Modern din Constanţa conturul Mării Negre cu ajutorul a peste două sute de persoane.

Un bătrân a luat într-o cupă apă din mare cu care a făcut turul hărţii umane. Ulterior, conţinutul cupei a fost aruncat în mare, urmând ca şi un copil să facă acelaşi lucru. Întregul ritual a avut o semnificaţie aparte: protejarea Mării Negre este o responsabilitate care aparţine fiecărei generaţii.

Totodată, reprezentantul Corpului Voluntarilor de Mediu Constanţa, Răzvan Popescu - Mirceni, a prezentat campania intitulată „Delfinii în Criză“, în cadrul căreia a informat că delfinii sunt din ce în ce mai rar monitorizaţi atât de pe ţărm, cât şi de pe mare.

Piaţă de peşte inedită

Organizaţia ecologistă Mare Nostrum organizează astăzi, la Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman“ din Constanţa o piaţă de peşte inedită. Cum plajele noastre oferă o bogăţie de specimene, care nu numai că sunt necomestibile, dar sunt şi nedegradabile, voluntarii organizaţiei scot la tarabe, frumos ambalate, cele mai frecvente „specii“ de pe litoralul românesc: pahare, pungi şi sticle de plastic, mucuri de ţigări şi doze de aluminiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite