Hărţi digitale câtu-i Maramureşu’

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O treime dintre aceste hărţi au fost introduse, deocamdată, în baza de date naţională. „Ortofotoplanurile” existente deja în Maramureş sunt vitale pentru identificarea mai uşoară a poziţiei terenurilor

Din anul 2006, la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Maramureş se lucrează la crearea unei baze de date formată din ortofotoplanuri. Ortofotoplanul este o fotografie aeriană din care rezultă o hartă digitală.
Cu ajutorul acestui produs cartografic se pot face măsurători, la diferite scări, în funcţie de interesele şi solicitările beneficiarilor. „Mai mult, ortofotoplanul poate simplifica viaţa foştilor proprietari de terenuri, care pot dovedi mai facil unde şi cum sunt amplasate terenurile revendicate”, a declarat Marius Avram, inginer şef la OCPI Maramureş.

Bază de date din 2006

În urmă cu trei ani când s-a pus la punct acest proiect al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, proiectul a costat nu mai puţin de 4,2 milioane de dolari, la nivel naţional, din care 40 de procente a fost suportat de către Banca Mondială.
„Avem întreg judeţul fotografiat, deci în ortofotoplanuri, câteva mii de poze, realizate din avion la scară de 1:1000”, a arătat Marius Avram. „Nu avem acces şi la bazele de date similare din alte judeţe, dar ce avem noi, punem la dispoziţia maramureşenilor”, a continuat inginerul. „Din păcate lucrul merge destul de greu, pentru că taxele sunt destul de piperate şi nu se prea înghesuie lumea”, a punctat Avram. Fiecare hârtie şi hartă adusă de maramureşeni este scanată şi introdusă în baza de date a OCPI Maramureş. „În trei ani, am reuşit să scanăm doar 30% din terenurile existente în judeţ, cu tot ce ţine de ele, de la suprafaţă până la vecini, cu toate datele aferente”, a spus Avram.

De o săptămână funcţionează şi „e-Terra”

În urmă cu o săptămână a fost pusă la punct de către inginerii OCPI şi programul „e-Terra”. Acesta permite conversia cărţilor funciare din sistem analogic în format digital, de pe hârtie pe computer. La fel se procedează şi cu toate cererile depuse la OCPI Maramureş Acestea sunt transpuse în programul „e-Terra”, iar beneficiarii pot urmări în orice moment stadiul în care se află prelucreartea acesteia.
„Pe www.ancpi.ro”, se poate urmări în orice moment stadiul în care se află cererea depusă. Oricine are Internet poate verifica şi este scutit de drumuri în plus”, a declarat Marius Avram.

Tarife schimbate

De anul acesta au fost modificate şi unele dintre tarifele percepute de OCPI pentru transcrieri de terenuri sau primă întăbulare. Pentru imobilele afectate de Legea 10/2001, tariful a devenit fix de 60 de lei în loc de 0,15 din valoarea de evaluare, în timp ce pentru instituţiile publice, întăbularea se face gratuit.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite