Baia Mare: Serviciu de ambulanţă extremă, în Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambulanţa 4x4 va putea interveni în cele mai dificile condiţii de teren. Un medic maramureşean vrea să pună pe picioare primul serviciu de intervenţie în situaţii extreme din ţară.

Emanuel Cătălin Baciu, un medic maramureşean de 31 de ani, vrea să înfiinţeze primul serviciu de intervenţie în condiţii extreme din ţară. Ideea i-a venit în urmă cu doi ani, din necesitate.
„Lucrez la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Maramureş de mai bine de cinci ani şi am situaţii în care am rămas înzăpeziţi sau împotmoliţi, sau chiar nu am putut ajunge la solicitare din cauza condiţiilor deosebite”, arată medicul băimărean.

SMART funcţionează deja în Maramureş

Servicul de ambulanţă extremă funcţionează în cadrul Fundaţiei E.M.A. (Emergency Medical Assistance), fondată tot de Emanuel Baciu în urmă cu mai puţin de doi ani.
„Deşi suntem tineri, avem deja semnate parteneriate cu instituţii publice şi private din ţară şi străinătate”, spune Emanuel Baciu. SMART, Servicul Mobil de Asistenţă, Recuperare şi Transport este primul concept de acest gen din România şi a fost deja premiat în luna februarie a acestui an în cadrul Galei Premiilor „Carol Davilla”, care recompensează moral cele mai importante proiecte de responsabilitate socială.
„EMA a intervenit deja în situaţii extreme, ca un serviciu voluntar complementar pentru pompieri, ambulanţă, jandarmerie montană şi Salvamont cu care au reuşit în timp să dezvolte relaţii de colaborare pentru eficientizarea acţiunilor”, declară medicul. 
Fundaţia nu are încă un sediu adecvat şi o maşină proprie pentru intervenţie. „Vrem să demarăm o campanie de strângere de fonduri ca să putem achiziţiona o autospecială pentru teren accidentat special echipată, care costă aproximativ 40.000 de euro”, subliniază Emanuel Baciu. „Până acum ne-am folosit de maşinile de teren ale partenerilor, respectiv membrii «Asociaţiei Club 4x4 », cu care ne-am deplasat când am avut nevoie şi de o ambulanţă primită donaţie de la SMURD Cluj”, continuă Baciu. „Anul acesta am avut două maşini cu patru voluntari care au ajutat la căutarea băieţelului care s-a pierdut la Rânca”, a adăugat Baciu.

Fundaţia funcţionează doar cu voluntari

E.M.A. are trei ramuri principale de acţiune: intervenţii extreme, educaţie şi instruire în tehnici de prim-ajutor şi situaţii speciale şi partea de umanitar-medical, când voluntarii fac servicii medicale gratuite în zone izolate sau greu accesibile.
„Lucrăm cu aproximativ 20 de voluntari permanenţi în toată ţara, pentru că acţiunile noastre nu se limitează la arealul Maramureşului. Mergem pe principiul «Puţini, dar buni»”, subliniază medicul.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite