„Troia de Maramureş”, la Lăpuşul Românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Troia de Maramureş”, la Lăpuşul Românesc
„Troia de Maramureş”, la Lăpuşul Românesc

O echipă de arheologi români, germani şi polonezi au scos la lumină, zilele trecute, urmele unui drum din 1400 î.Hr. Drumul duce la intrarea estică a unui monument, care are o structură similară, conform cercetătorilor germani, cu ce s-a descoperit în Troia.

Echipa de specialişti care a făcut descoperirea a lucrat de la începutul lunii august la situl arheologic de la Lăpuşul Românesc. „Săpături arheologice sistematice se fac acolo din anul 1967, însă doar anul trecut au început să iasă la iveală relicvele mai importante“, a declarat Viorel Rusu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Maramureş.

Descoperire din Epoca Bronzului

În anul 2006, Muzeul Judeţean de Istorie Maramureş a semnat un contract de colaborare cu Universitatea „Ludwig Maximilianus“ München din Germania, iar din 2007 au început efectiv lucrările, la care participă pe lângă arheologii maramureşeni coordonaţi de dr. Carol Kacso, studenţi români de la mai multe facultăţi din ţară şi specialişti nemţi şi polonezi.
În anul 2008, arheologii au descoperit urme ale unei fundaţii de lemn care, după spusele specialiştilor, ar data din Epoca Bronzului. „Se poate să fi fost un loc de celebrare pentru morţi sau o construcţie asemănătoare cu un templu“, a arătat Carol Kacso, arheolog în cadrul Muzeului judeţean de Istorie Maramureş, şeful şantierului arheologic de la Lăpuş.
Săptămâna trecută, eforturile specialiştilor au fost încununate de succes. „A fost descoperit un drum pavat cu piatră, lung de cel puţin 13 metri, care duce la intrarea estică a monumentului“, a explicat Kacso.

Templu ca şi în Troia

Potrivit specialiştilor germani, acest tip de structură monumentală este similar cu ce s-a descoperit în Troia. Pentru prima dată în Europa de Sud-Est, arheologii au folosit „prospecţia magnetometrică“, adusă în România de specialiştii de la Universitatea din Poznan, Polonia.
„Este o prospectare non-distructivă care relevă structurile existente , orientând cercetarea“, a punctat Kacso. „Pe scurt, aparatul le-a indicat cu exactitate arheologilor unde să facă săpături, nu să sape la întâmplare“, a adăugat arheologul. Din situl arheologic au fost prelevate probe de polen şi alte materiale, care au fost deja duse la Universitatea din Heidelberg, Germania. „Dacă se va indica prezenţa metalelor grele, este clar că în Maramureş se practica mineritul în anul 1.400 î.Hr“, a subliniat Carol Kacso.

Important

Dacă supoziţiile specialiştilor se vor adeveri, templul, un fel de movilă construită în scop funerar, de la Lăpuş va deveni emblematic pentru Epoca Bronzului în Europa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite