Manţog s-a încurcat în declaraţia de avere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strategia „Baronului Kilowatt“, Ionel Manţog, de a-şi acoperi veniturile viitoare printr-o schemă făcută într-un act oficial, poate deveni subiect de dosar pentru Agenţia Naţională de Integritate. Directorul general al Complexului Energetic Turceni a completat declaraţia de avere astfel încât să poată acoperi eventuale venituri nedeclarate.

La începutul acestui an, controversatul Ionel Manţog (52 de ani) a fost preferat de ministrul Economiei, Adriean Videanu, pentru funcţia de consilier personal.

Acelaşi Adriean Videanu l-a numit şi director general al Complexului Energetic Turceni, deşi Manţog este trimis în judecată pentru prejudicierea instituţiei pe care acum o conduce. În ciuda acestei situaţii delicate, Manţog nu a găsit de cuviinţă nici măcar să-şi declare corespunzător averea.

O declaraţie-paravan

Anunţul numirii lui Manţog a fost făcut  pe data de 8 ianuarie 2009. În scurt timp, „Baronul-Kilowatt“ a fost propulsat şi într-o funcţie-cheie - preşedinte al Consiliului de Administraţie la Complexul Energetic Turceni. Ungerea în funcţia de la Turceni s-a făcut pe 16 ianuarie.

În această perioadă, Ionel Manţog a jonglat, la limita penalului, cu declaraţia sa de avere. Prima neclaritate: deşi a devenit demnitar public pe 8 ianuarie, declaraţia de avere este datată cu 5 ianuarie. Practic, „baronul de Gorj“ şi-a completat actul oficial cu trei zile înainte de a deveni mâna dreaptă a ministrului Videanu.

În declaraţia de avere, Manţog îşi înşiră bunurile: un teren intravilan la Ştiucani - Gorj, un apartament şi o casă de locuit, două maşini (Volskwagen Polo şi Renault Laguna), şi un cont de 55.000 de lei.

La capitolul datorii există un credit al familiei şi venitul încasat de Manţog. Aici apare o a doua problemă. Ionel Manţog îşi înscrie pe declaraţia de avere salariile încasate tocmai în 2007. Este specificată funcţia de director economic al SNL Oltenia şi funcţia de consilier juridic al societăţii BA Rovinari.

Funcţii uitate

În dreptul ambelor funcţii este o singură sumă câştigată în acel an: 36.545 de lei. În rest, declaraţia nu mai conţine nicio altă funcţie şi niciun alt post ocupat de demnitarul Manţog. Practic, se poate spune că este o metodă a demnitarului de a-şi acoperi viitoarele venituri, dar şi de a le ascunde pe cele căpătate în trecut. Ionel Manţog apare, în prezent, cu două funcţii de administrator înregistrate la Registrul Comerţului.

Niciuna nu a fost menţionată niciodată de Ionel Manţog în vreo declaraţie oficială. Prima funcţie este aceea de administrator la Uzina Reparaţii Motru.

Societatea se află, în prezent, în lichidare, iar Manţog este menţionat cu o activitate de patru ani. Data expirării mandatului este în octombrie 2008. Despre acest post, Ionel Manţog susţine că l-a ocupat puţin timp, demisia fiindu-i înregistrată în 2005.

De cealaltă funcţie, consilierul lui Videanu nu doreşte să facă niciun comentariu. Iar această funcţie este aceea de preşedinte al Consiliului de Administraţie la Complexul Energetic Turceni.

Studiu de caz pentru inspectorii ANI

Curios este că declaraţia de avere - completată pe 5 ianuarie 2009 - a fost înregistrată pe 20.01.2009. Adică la patru zile după ce Manţog a devenit preşedinte al Consiliului de Administraţie de la Complexul Energetic Turceni.

Deşi a avut timp suficient pentru completarea actului oficial, consilierul lui Videanu nu a menţionat nimic despre importanta funcţie de la Turceni.

În privinţa declaraţiei de avere din care lipsesc cele două posturi de administrator cu care Manţog figurează la Registrul Comerţului, demnitarul a precizat că urmează să facă o completare.

În apărarea sa, Ionel Manţog spune că „în acea perioadă (a numirii în postul gras de şef la Turceni) erau negocieri“. Postul de preşedinte al Consiliului de Administraţie de la Complexul Energetic Turceni este unul deosebit de important.

Din ultimele date economice reiese că societatea - cu obiect de activitate producţia de energie electrică - a avut rezultate financiare interesante în 2007, o cifră de afaceri de 239,3 milioane de euro, iar profitul a fost de 22,7 milioane de euro. Despre postul-cheie ocupat la Turceni şi noua salarizare în această funcţie, Ionel Manţog a fost categoric: „Nu comentez nimic!“.

Afacerile Rovinari - Morlok, confirmate

Fost director al Complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel a recunoscut că a semnat contracte în valoare de două milioane de euro cu firma omului de afaceri american Richard Morlok. Potrivit lui Ciurel, era vorba despre un amortizor de zgomot livrat în 2006 de o reprezentanţă a companiei la care americanul era director comercial. Morlok a declarat în faţa unui tribunal american că a dat mită directorilor de societăţi din anumite ţări, printre care şi România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite