Manţog, baronul- kilowatt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manţog, baronul- kilowatt
Manţog, baronul- kilowatt

Ionel Manţog rămâne pe funcţii, deşi dosarele sale sunt mai grele decât cele ale unor demnitari demişi şi în fosta şi în actuala guvernare. Ionel Manţog a fost uns director al instituţiei pentru a cărei prejudiciere este trimis în judecată: CE Turceni. Acum, el reprezintă instituţia în procesul în care tot el este învinuitul.

În 2006, ministrul de atunci al Economiei, Codruţ Şereş, forţa demisia lui Ionel Manţog din funcţia de secretar de stat din cauza dosarelor sale penale.

După schimbarea puterii, noul ministru al Economiei, Adriean Videanu, l-a numit pe Manţog director al CE Turceni şi consilier de stat, în minister, deşi acesta era chiar trimis în judecată pentru prejudicirea CE Turceni.

Ieri, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a explicat pentru „ Adevărul” motivul pentru care susţine un  personaj atât de controversat.

„Ionel Manţog este un profesionist. Sistemul energetic are nevoie de el”, susţine ministrul. Numai că „profesionistul” Manţog este menţinut în funcţie, deşi are dublă calitate: învinuit de prejudicierea unuei instituţii, dar şi reprezentant al aceleiaşi instituţii în faţa instanţei.

Cu alte cuvinte, instanţa îi cere directorului Manţog documente care să probeze activitatea infracţională a învinuitului Manţog.

Colecţionarul de dosare

Ionel Manţog, actualul director general al Complexului Energetic Turceni şi lider al PDL  Gorj, a început să colecţioneze dosare penale încă din 2006. Atunci, procurorii anticorupţie au descoperit că fostul director al Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia (CNLO) şi-a construit, din banii companiei,  o vilă de 200.000 de euro.

Metoda folosită de Manţog, în perioada iunie – octombrie 2002, a fost simplă: fiind director al Companiei Lignitului, el avea acces la planurile secrete de producţie şi investiţie ale CNLO. Aşa a aflat că mai multe case şi terenuri din judeţul Gorj deveneau exploatări miniere, proprietarii acestora urmând să fie strămutaţi în alte zone în schimbul unor despăgubiri consistente.

În aceste condiţii, actualul consilier personal al lui Videanu a profitat de situaţie. Primul pas a constat în identificarea locaţiilor vizate de companie, apoi prin intermediul subordonaţilor săi, el încerca să-i convingă pe proprietari să-i vândă gospodăriile la preţuri derizorii, susţinând că oferta sa este mai bună decât cea pe care urma să le-o facă CNLO.

Aşa a reuşit Ionel Manţog, în 2002, cu o „investiţie” de mai puţin de 10.000 de euro, să ajungă „strămutat” de lux. Reuşise să obţină trei case în comuna gorjeană Fărcăşeşti care urmau să fie demolate şi pentru care se plăteau bani buni.

După achiziţionarea caselor, Ionel Manţog şi-a negociat  „preţul” strămutării: o vilă de lux în cartierul Primăverii din municipiul Târgu Jiu, construită din fondurile Companiei Lignitului.

Acuzat de infracţiuni asimilate corupţiei

Conform procurorilor DNA, „Manţog a întocmit în fals două înscrisuri în care menţiona în mod nereal că ar fi creditat societatea care i-a construit vila. În realitate, inculpatul avea o datorie către societatea respectivă de peste 300.000 de lei”.

Ancheta s-a finalizat, în 2006, cu trimiterea în instanţă a lui Ionel Manţog pentru infracţiuni asimilate corupţiei, abuz în serviciu, fals în declaraţii şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procesul actualului consilier al lui Videanu pe speţa „strămutărilor” se mişcă greu. Trimis iniţial Tribunalului Gorj, dosarul a fost strămutat, la cererea DNA, la Tribunalul Sibiu.

Dosarul Turceni, la DNA

Ionel Manţog a fost considerat drept unul dintre principalii vinovaţi pentru neregulile descoperite de Codruţ Şereş, fostul ministru al Economiei şi Comerţului, la complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Codruţ Şereş a trimis procurorilor anticorupţie raportul Corpului de Control al ministerului referitor la modul în care centralele de la Rovinari şi Turceni au încheiat cu unele firme private contracte de livrare de energie electrică la preţuri preferenţiale.

La acel moment, Ionel Manţog era reprezentantul statului în consiliile de administraţie de celor două complexuri, poziţie din care avea acces direct la informaţii despre contractele încheiate de cele două societăţi.

Potrivit fostului ministru Codruţ Şereş, cele două complexuri energetice au încheiat contracte prin care furnizau energie electrică unor societăţi care, ulterior, o revindeau statului la preţuri mai mari. Prejudiciul adus statului a fost estimat al 15.000.000 de lei.

image

Atunci când a trebuit să plec din funcţia de secretar de stat, prin demisie, mi s-a pus în cârcă acest dosar

image


Ionel Manţog
director Complexul
Energetic Turceni

image

Până acum nu am comentat în niciun fel condiţiile în care s-a întocmit rechizitoriul pentru dosarul de la Sibiu, tocmai pentru că Justiţia nu se face nici de presă, nici de procurori

image


Ionel Manţog
director Complexul
Energetic Turceni

Citiţi mâine în Adevărul! Cum s-a încurcat Manţog în propria declaraţie de avere

image
image

Ionel Manţog este un profesionist. Sistemul energetic are nevoie de Ionel Manţog.

image


Adriean Videanu
ministrul Economiei

Similitudine
Ionel Manţog se află în aceeaşi situaţie cu fostul şef al Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare, Costel Iancu. Celui din urmă i s-a cerut demisia întrucât avea statut de învinuit, fiind trimis în judecată. Ionel Manţog este şi el trimis în judecată, dar rămâne pe funcţie.

„Dosarele mi s-au pus în cârcă“

În urma scandalului declanşat de Şereş, Ionel Manţog a fost pus să-şi dea demisia din funcţia deţinută de secretar de stat, iar raportul Corpului de Control a ajuns pe masa procurorilor anticorupţie. De altfel, chiar zilele trecute, Ionel Manţog a fost  audiat de anchetatorii DNA.

„Atunci când a trebuit să plec din funcţia de secretar de stat, prin demisie, mi s-a pus în cârcă acest dosar. E posibil ca, văzând că nu înţeleg să plec din locurile în care deranjez anumiţi oameni, să mi se pună în cârcă un alt dosar. Dacă asta e crucea pe care trebuie să o duc, atunci o voi duce”, a mai spus liderul PDL Gorj.

Procesul nu-l sperie pe Manţog. „ Justiţia se face în instanţă. Până acum nu am comentat în niciun fel condiţiile în care s-a întocmit rechizitoriul pentru dosarul de la Sibiu, tocmai pentru că Justiţia nu se face nici de presă, nici de procurori”, a declarat directorul CE Turceni.

Alţi demnitari au fost demişi cu dosare mult mai „subţiri”

Înverşunarea cu care Ionel Manţog este menţinut pe funcţie atât la Turceni, cât şi la Ministerul Economiei este greu de explicat. Cu atât mai mult, cât alţi demnitari au fost demişi sub acuzaţii mai puţin grave decât Manţog şi cu dosare mai puţin avansate în Justiţie.

1. Teodor Atanasiu

image

Fost ministru al Apărării Teodor Atanasiu (foto 1) a fost primul demnitar scos din Guvern pe motiv de dosar penal. În 2006, vicepreşedintele PNL a fost suspendat din funcţie de preşedintele Traian Băsescu din cauza unei anchete penale în care era acuzat de abuz în serviciu.

Dosarul ministrului suspendat al Apărării s-a constituit în urma plângerilor pe care le-au depus împotriva sa fostul purtător de cuvânt al preşedinţiei, Adriana Saftoiu, şi deputatul PSD Eugen Bejinariu.

2. Paul Păcuraru

image

Al doilea exemplu de demintari care au fost siliţi să-şi părăsească fotoliul este Paul Păcuraru (foto 2). În septembrie 2008, Păcuraru a fost suspendat din funcţia de ministru al Muncii din cauza unui dosar de luare de mită instrumentat de procurorii anticorupţie.

DNA susţinea că fostul ministru al Muncii a acceptat să numească în funcţia de inspector-şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj o persoană agreată de Ilie Morega, liderul PNL din teritoriu.

În schimbul favorului, Dan Ilie Morega ar fi ajutat firma deţinută de fiul lui Paul Păcuraru să obţină contracte de 113.500 de lei în domeniul formării profesionale la societăţile comerciale CE Rovinari, CE Turceni şi SNLO. Imediat după decretul de suspendare semnat de preşedintele Traian Băsescu, Paul Păcuraru şi-a dat demisia. 

3. Costel Iancu

image

Membru al PDL Dolj, Costel Iancu (foto 3) a demisiont, în urmă cu 8 zile, din funcţia de director al Administraţiei Îmbunătăţirilor Funciare tot din cauza unui dosar penal. Demisia lui Costel Iancu a venit după ce premierul Emil Boc a cerut excluderea acestuia din partid.

“Orice demnitar care va fi inculpat într-o cauză penală va avea aceeaşi soartă ca şi Costel. Va pleca înainte să ajungă acolo“, a spus Boc.

image


Ionel Manţog  (52 de ani)  a fost trimis în judecată pentru prejudicierea Complexului Energetic Turceni. Ulterior, Manţog a fost numit chiar la conducerea acestei instituţii   Foto: Agerpres

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite