Manipularea televizată „Vila lui Băsescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Televiziunea de casă a USL a făcut aseară transmisii în direct din „vila dictatorului“
Televiziunea de casă a USL a făcut aseară transmisii în direct din „vila dictatorului“

Premierul Ponta a chemat ieri televiziunile să prezinte publicului o luxoasă vilă din Capitală, care ar fi fost amenajată cu bani grei pentru preşedintele Băsescu. Acuzaţia nu este susţinută de nicio probă.

Primul ministru al României a îmbarcat ieri într-un autocar mai mulţi jurnalişti acreditaţi la Guvern şi i-a invitat la Vila Dante din Cartierul Primăverii, aparţinând Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Aici, le-a prezentat imobilul, în care s-a investit aproape un milion de euro pentru reparaţii, ca fiind pregătit pentru preşedintele suspendat Traian Băsescu. Diversiunea este cu atât mai evidentă cu cât Victor Ponta nu a prezentat nicio dovadă că şeful statului ar fi cerut o asemenea locuinţă pentru perioada de după finalul mandatului.

Premierul susţine că Băsescu şi-ar fi pregătit din timp retragerea pe domeniul situat lângă Vila Lac 3, actuala sa reşedinţă. „În 2010-2011, când salariile şi pensiile erau tăiate, această locuinţă aparţinând Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat, la solicitarea lui Traian Băsescu, a fost pregătită cu reparaţii de peste un milion de euro din bani publici, pentru a fi ocupată de Băsescu după terminarea mandatului de preşedinte. A fost pregătită din bani publici ca viitoare locuinţă a lui Băsescu. Faimosul slogan «Să trăiţi bine» se aplică doar aici", a spus Ponta.

Acces cu voia lui Crin Antonescu

Liderul PSD a precizat că vrea ca presa să filmeze şi să fotografieze clădirea, deoarece o imagine exprimă mai mult decât vorbele. De fapt, presa era reprezentată de postul Antena 3, televiziunea de casă a USL-ului, deţinută de Dan Voiculescu. Restul jurnaliştilor convocaţi la faţa locului au putut admira imobilul doar de la poartă, pentru că nu li s-a permis accesul în incintă.

Ponta a declarat că, deşi Vila Dante aparţine Guvernului, a fost informat la preluarea mandatului de prim-ministru că imobilul are un regim închis şi nici el nu a avut acces până când preşedintele interimar Crin Antonescu nu a dat ordin Serviciului de Protecţie şi Pază. „Eu, ca prim-ministru, nu voi semna ca această casă să treacă la Băsescu. Voi solicita un control şi, dacă se dovedeşte faptul, atunci Băsescu să dea banii înapoi. Sper ca Băsescu să îşi ceară scuze public celor care în 2010-2011 au suferit", a mai spus Ponta.

Băsescu nu a cerut nicio vilă

În replică, biroul de presă al preşedintelui suspendat a anunţat că acesta nu a cerut  renovarea imobilului. „Domnul Traian Băsescu nu a solicitat niciodată efectuarea vreunei lucrări de renovare sau amenajare a Vilei Dante. Informaţiile vehiculate şi girate personal de prim-ministrul României, domnul Victor Ponta, reprezintă o diversiune, iar domnul Traian Băsescu îi solicită acestuia să prezinte public probele care dovedesc că a solicitat lucrări de renovare sau amenajare a Vilei Dante", se arată în comunicatul de presă.

Faptul este confirmat într-o adresă oficială semnată de conducerea RA-APPS. „Până în prezent nu s-a primit nicio solicitare pentru ca imobilul să aibă destinaţia prevăzută de Legea privind acordarea unor drepturi foştilor şefi de stat", se arată în acest document. Vila Dante are o suprafaţă construită de 1.387 de metri pătraţi şi un teren aferent de 5.128 de metri pătraţi, fiind dotată cu piscină şi sală de fitness şi având ieşire spre Herăstrău.

Antena 3 s-a mutat în Vila Dante

Imediat după ce reporterii televiziunii lui Dan Voiculescu au început să filmeze exteriorul şi interiorul imobilului, pe micile ecrane era titrat cu litere de-o şchioapă: „Vilă de milioane de euro pentru Băsescu" şi „Ponta, vizită la vila lui Băsescu".

Transmisiunile de la faţa locului au continuat pentru câteva ore. Mai mult, emisiunile obişnuite, precum „La Ordinea Zilei" cu Dana Grecu şi Radu Tudor, au fost transmise în direct, cu invitaţi din rândurile politicienilor USL, chiar din clădirea pusă la dispoziţie de Ponta. Şi emisiunea „Subiectiv" a fost realizată din Vila Dante.

„Statul român a făcut investiţii în renovarea locuinţei preşedintelui chiar după ce s-au tăiat pensiile şi salariile bugetarilor. Guvernaţii au învăţat pe de rost mesajul potrivit căruia statul face eforturi să taie din cheltuieli, dar când vine vorba de aleşi însă, lucrurile se schimbă", explicau comentatorii Antenei 3.
Modul în care s-a realizat această transmisiune seamănă cu filmările făcute în timpul Revoluţiei în casa lui Nicolae Ceauşescu.

image

Reporterii prezentau în amănunt dotările imobilului, de la chiuvete, robinete şi faianţa din baie ca fiind un lux pe care şi-l permitea fostul dictator, în timp ce obiectele aurii erau prezentate ca fiind din aur masiv. După acelaşi scenariu, jurnaliştii Antenei 3 se arătau indignaţi în cursul zilei de ieri de faptul că în locuinţa de protocol există, de exemplu, un jacuzzi.

"Noi credem că Traian Băsescu suferă de un delir faraonic imobiliar.''
Eugen Nicolăescu deputat PNL

Condiţiile lui Gâdea pentru invitarea lui Băsescu

Într-un interviu pentru site-ul ziare.com, Traian Băsescu a fost întrebat dacă s-ar duce la Antena 3 şi a răspuns că va merge când va fi invitat. Drept reacţie, Mihai Gâdea, realizator şi director la postul aparţinându-i lui Dan Voiculescu, a răspuns: „Domnule Traian Băsescu, noi vă aşteptăm la Antena 3 cu o singură condiţie. Este o singură condiţie pe care o impunem. Presiunea aceasta este făcută şi de la CNA de către doamna Narcisa Iorga care a fost, de exemplu, şeful de campanie, şeful de imagine al PDL-ului, pusă chiar de domnul Traian Băsescu în CNA. Aştept să vă prezentaţi scuze public tuturor jurnaliştilor pe care i-aţi jignit, pe care i-aţi calomniat, pe care i-aţi ameninţat de la Antena 3", a declarat Gâdea în emisiunea „Sinteza zilei" de marţi seara.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite