Manifestaţie anticomunistă la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunţat victoria cu 50 la sută a comuniştilor în alegerile legislative de duminică, câteva sute de tineri au ieşit pe străzile din Chişinău pentru a protesta. FOTOGALERIE

Ei sunt exasperaţi de perspectiva de a trăi încă patru ani sub guvernare comunistă şi s-au mobilizat, de la om la om, prin mesaje trimise prin internet sau prin SMS.

Ghenadie Brega, unul dintre liderii manifestaţiei, a explicat că tinerii consideră că alegerile din Republica Moldova au fost fraudate, prin faptul că oamenii nu au avut posibilitatea să se informeze corect, apreciind că mass-media este cenzurată de putere. Ziarista Natalia Moraru a declarat că manifestanţii nu mai vor să trăiască încă patru ani în comunism.

„Acţiunea este una apolitică şi reprezintă dorinţele cetăţenilor”, a declarat ea pentru agenţia Unimedia. Tinerii s-au dus mai întâi la statuia lui Ştefan cel Mare, unde au aprins lumânări, apoi s-au deplasat la sediile Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului, unde au scandat: „Vot fraudat”, „Trăiască, trăiască, trăiască şi înflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, „1 - 2, 1 - 2, comuniştii la gunoi”, „Afară”, „Noi suntem schimbarea”, „Jos comuniştii”, „Libertate”, „România ultima salvare” şi au cântat „Deşteaptă-te române”.

Au avut loc şi dialoguri sugestive între protestatari şi unii dintre poliţiştii care au au fost trimişi la faţa locului: „Unde era poliţia când la Corjova a fost blocat accesul la votare?”, a întrebat un tânăr. „Dar unde ai fost tu în 1992?”, i-a replicat un poliţist. Liderii partidelor de opoziţie s-au alăturat şi ei protestatarilor. În jurul orei 22.00, manifestanţii au început să plece acasă, urmând ca astăzi să revină pentru a continua protestele.

Şi la Bucureşti, câteva zeci de studenţi moldoveni nemulţumiţi de rezultatul alegerilor din Republica Moldova au manifestat, ieri după-masă, în Piaţa Universităţii, unde au decretat simbolic zi de doliu pentru ţara lor şi au aprins lumânări.
Opoziţia ar putea contesta alegerile

Serafim Urechean, liderul Alianţei Moldova Noastră, a declarat pentru Unimedia că partidul său face investigaţii în teritoriu şi va veni în următoarele zile cu probe despre cum au fost fraudate alegerile.

„Acţiunile noastre vor fi coordonate cu Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi cu Partidul Liberal (PL). Comuniştii vor avea parte de o opoziţie puternică şi dură. Unicul aspect pozitiv din aceste rezultate este faptul că am scăpat de trădători. La următoarele alegeri, care nu vor avea loc peste patru ani, ci mai devreme, scăpăm de comunişti”, a subliniat Urechean. La rândul său, Vlad Filat, preşedintele PLDM, a declarat că nu recunoaşte rezultatul alegerilor.

image


Tinerii s-au anunţat prin intermediul internetului  Foto:AFP

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite