Manifestări dedicate Zilei Armatei României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestări dedicate Zilei Armatei României
Manifestări dedicate Zilei Armatei României

Duminică se sărbătoreşte Ziua Armatei României, prin arborarea Drapelului Naţional la sediilor tuturor instituţiilor militare, prin ridicarea Marelui Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi prin organizarea de manifestări în Capitală şi în ţară, informează Agerpres.

La Carei, în faţa Ansamblului Monumental, vor avea loc ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori, de la ora 10.00, iar Muzica Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" va susţine un concert de muzică de promenadă în parcul oraşului, cu începere de la ora 13.00.

În ţările unde România are acreditaţi ataşaţi militari se vor organiza expoziţii de carte, de publicaţii şi fotografii cu tematică militară, precum şi ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la cimitire şi monumente ale ostaşilor români. Militarii din teatrele de operaţii vor sărbători Ziua Armatei prin organizarea unor ceremonii militare şi a unor activităţi culturale şi sportive la care vor fi invitaţi şi parteneri din coaliţiile multinaţionale.

În Bucureşti, manifestările dedicate Zilei Armatei României au debutat încă din 17 octombrie, prilej cu care, în Parcul Tineretului, a fost organizat un exerciţiu demonstrativ de tip "Drill team" şi un spectacol muzical. La Cercul Militar Naţional va fi organizată Ziua Porţilor Deschise. La 19 octombrie, la Sala Brâncuşi, din Palatul Parlamentului, a fost programat vernisajul fotoexpoziţiei documentare "25 octombrie 2009 - Armata României în amintirea teatrelor de operaţii", iar la Palatul Cercului Militar Naţional, formaţii şi interpreţi Ansamblului Artistic al Armatei au susţinut un spectacol folcloric.

De asemenea, de pe 19 până pe 31 octombrie, Muzeul Militar Naţional găzduieşte expoziţia de carte şi manuscrise "Amintiri de pe front". La Palatul Cercului Militar Naţional s-a ţinut, la 20 octombrie, simpozionul "Armata României - instituţie istorică fundamentală a societăţii româneşti". La 21 octombrie, la Sala de concerte a MAI, a fost prezentat concertul extraordinar al Muzicii reprezentative a MApN. În aceeaşi zi, la Palatul Cercului Militar Naţional a fost prezentat salonul de carte "Polemos - Istorie, ştiinţe politice, securitate şi apărare", eveniment organizat de Editura Militară, deschis până la 24 octombrie.


Ziua Forţelor Armate Române a fost sărbătorită pe 2 octombrie în primii ani după sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Din anul 1959, ziua de 25 octombrie a fost stabilită ca zi în care se aniversează eliberarea definitivă a teritoriului naţional ocupat temporar în urma Dictatului de la Viena.

Din 1830, anul înfiinţării armatei române moderne, până în 1951, în tradiţia românească nu a existat o zi dedicată exclusiv sărbătoririi acestei instituţii. Categoriile de forţe armate române, respectiv diferitele genuri de arme, unităţi şi mari unităţi îşi sărbătoreau ziua odată cu praznicele propriilor patroni spirituali. Aceşti patroni au fost confirmaţi pentru categoriile de forţe armate prin Înaltul Decret Regal nr. 1 621 din 24 mai 1929, iar pentru unităţile ce aparţineau aceluiaşi tip de armă prin Înaltul Decret Regal nr. 1 343 din 17.04.1931.

Sărbătorirea Zilei Armatei în lume s-a instituit, în mod diferenţiat, de la o ţară la alta, după primul război mondial, cu scopul de a oferi societăţii civile posibilitatea evocării faptelor de arme sau evenimentelor hotărâtoare din viaţa fiecărei oştiri. De regulă, aceste zile au fost stabilite în corelaţie cu momente semnificative din istoria modernă şi contemporană, notează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite