Mănăstirile îşi aşteaptă pelerinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirile îşi aşteaptă pelerinii
Mănăstirile îşi aşteaptă pelerinii

Mai mulţi credincioşi vor pleca la mănăstiri în weekend. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este un prilej de pelerinaj pentru creştinii ortodocşi. Cu această ocazie, se fac şi exorcizări la mănăstiri, însă călugării se cam feresc de acest lucru.

Credincioşii de confesiune ortodoxă se vor aduna cu sutele la mănăstirile din Bistriţa-Năsăud, vineri seara, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Mănăstirile din Parva, Dobric, Salva, Bichigiu, Cormaia şi altele îşi aşteaptă credincioşii în acest sfârşit de săptămână.
Mănăstirea Parva, străjuită de păduri, pe o culme de deal, va fi vizitată de sute de credincioşi. Vineri, de la ora 18.00, preoţii vor oficia vecernia şi prohodul, iar sluba va dura până la miezul nopţii, urmând ca sâmbătă dimineaţa să aibă loc o altă liturghie.
Oamenii care vin de mai departe pot să rămână peste noapte la mănăstire, care poate primi în chiliile sale în jur de 100 de oameni. Sărbătorile mari sunt un prilej de citire a Moliftelor Sfântului Vasile cel Mare, acele temute blesteme pentru alungarea demonilor şi dezlegarea celor posedaţi.
Călugării atrag, însă, atenţia că o astfel de exorcizare necesită o pregătire prin post şi rugăciune atât din partea preotului. De aceeaşi părere este şi un călugăr de la Mănăstirea Bichigiu.
Aici este o mică mănăstire, situată tot pe culmea unui deal, unde se adună de sărbătorile mari, în jur de 150-200 de credincioşi. Femeile care vin aici  trebuie să aibă capul acoperit şi să nu fie provocatoare. „Moliftele sunt lucruri mari. Trebui multă pregătire, post... Toţi părinţii care le-au citit au avut ispite mari. Dar dacă te simţi în stare şi simţi că poţi face faţă ispitelor, le poţi citi”, spune Părintele ieromonah Nifon, de la Mănăstirea Parva.

„Pe Diavol îl întărâţi, nu îl alungi”

Protosinghelul Ilie Cira spune că la Bichigiu se citesc Moliftele Sfântului Vasile, însă cu mare prudenţă.
„O citim, dar numai cu post şi rugăciune. Trebuie o pregătire deosebită pentru asta, pentru că, altfel, pe Diavol îl întărâţi, nu îl alungi”, spune Protosinghelul. Mănăstirea Bichigiu îşi va începe slujba de vineri la ora 21.00 şi se va prelungi târziu în noapte.
O altă mănăstire la care se adună cu prilejul Sfintei Marii în jur de 300-400 de credincioşi de pretutindeni este mănăstirea de măicuţe din Salva. Aici slujba va începe în jurul orei 20.00, pe dealul cu vedere asupra întregii comune.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite