Mall în locul fabricii de mobilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe terenul de sub fabrică, evaluat la peste 33 de milioane de euro, se vor construi un complex comercial şi un cartier de locuinţe. Cea mai veche fabrica de mobilă din Vrancea, Mopaf SA, îşi va închide definitiv porţile pe 1 noiembrie, lăsând pe drumuri 350 de angajaţi.

Mopaf a fost construită în perioada anilor ’60, de către specialişti aduşi din Suedia. Atunci producea mobilă de calitate, atât pentru export cât şi pentru piaţa internă. După Revoluţie, societatea s-a privatizat şi a intrat în declin. Deşi a schimbat mai mulţi proprietari, producţia şi numărul de angajaţi au scăzut continuu. Din cei 1.200 de muncitori, câţi erau în anii ’90, au mai rămas 350.

Ultimul proprietar al fabricii, Avrig 95 din Bucureşti, a făcut încă de acum doi ani un prim pas pentru desfiinţarea ei: a vândut firmei Termotehnic Bucureşti partea de producţie, păstrându-şi terenurile. Aproape imediat au demarat şi procedurile de faliment. Producţia fabricii a încetat cu totul în luna august, când a devenit clar că Mopaf nu mai putea fi resuscitată.

Foştii lucrători,în pragul pensionării

Lichidatorii bat deja la poarta fabricii. „Noi urmăm procedura insolvenţei, salariaţii sunt deja în preaviz din 15 octombrie, ei vor intra în şomaj de la 1 noiembrie şi vor primi, conform contractului colectiv de muncă, două salarii compensatorii”, a declarat Vasile Borcea, reprezentantul lichidatorului Mopaf, firma MBV Insolv IPURL.

Pentru mulţi dintre cei rămaşi şomeri, nu se pune problema recalificării profesionale, pentru că sunt oameni în vârstă, aflaţi în pragul pensionării, care au muncit zeci de ani la fabrica de mobilă. „Dar unde să ne ducem acum? Cine ne mai angajează pe noi acum?”, ne-a spus supărat, Gheorghe Dumitiru, care mai avea câţiva ani până la pensie. Sindicaliştii au protestat de altfel, luna trecută, în curtea fabricii, fără nici un rezultat.

Stau pe o mină de aur

Pentru cei care deţin terenurile de sub fabrică, afacerea abia începe. Ei au planuri mari pentru cele 22 de hectare de teren, evaluate la peste 33 de milioane de euro pe piaţa imobiliară.

„În zona respectivă preţul este undeva la 150-200 de euro, pentru că nu este ultracentral, dar este intravilan şi dispune de toate utilităţile”, a arătat Mircea Grama, reprezentantul firmei imobiliare „Avantaje” din Focşani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite