Mall-dovenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare oraş important din regiune funcţionează cel puţin un mare centru comercial. De asemenea, există nenumărate altele în curs de construire. Investitorii ridică mall după mall, departe de a fi intimidaţi de reputaţia Moldovei drept „cea mai săracă regiune a Europei”.

Marea „bătălie” dintre dezvoltatori se dă la Iaşi, unde sunt deschise trei astfel de complexe comerciale: Iulius Mall, Moldova Mall, Galeriile comerciale Felicia, iar anul viiitor va mai fi finalizat încă un mall, în cadrul proiectului „Era Park”, la intrarea de vest a oraşului.

Concurenţa va creşte şi mai mult, deoarece constructorul proiectului Palas va inaugura, în maxim doi ani, alte galerii comerciale, chiar în centrul oraşului. Pentru clienţi, mall-urile sunt atractive deoarece conţin atât magazine, cât şi spaţii destinate relaxării: locuri de joacă pentru copii, restaurante, saloane de înfrumuseţare şi cinema.

Suceava vine puternic din urmă

De câteva zile, sucevenii îşi fac cumpărăturile la noul complex Iulius Mall. Ei mai au la dispoziţie şi un Shopping City. În prezent, fiecărui sucevean îi revine un metru pătrat de mall, dar dezvoltatorii susţin că zona are încă potenţial.

„Factorii care ne-au determinat să construim mall-ul din Suceava au fost multipli: poţentialul economic al zonei, aşezarea geografică deosebită, cât şi factorii de natură demografică”, a declarat Iulian Dascalu, preşedintele Iulius Group. Şi companiile Galeria şi Orizont Shopping City, au anunţat că vor deschide în primăvara anului viitor alte două centre comerciale.

Biserica din Mall

Băcăuanii au la dispoziţie Arena Mall care funcţionează de aproape un an şi Promenada Mall, centru inaugurat luna trecută. Inedit este faptul că Arena Mall conţine şi o mică biserică, care însă nu a fost vizitată de băcăuani decât în primele zile, la inaugurare.

 „Nu cred că se împacă prea bine «shoppingul» cu religia. Probabil de aceea oamenii nu vizitează lăcaşul de cult. Nici nu ştiam că există, deşi eu merg des în vizită la fratele meu care locuieşte în Bacău”, declară ieşeanca Lăcrămioara J., de 29 de ani.

Primul mall din municipiul Piatra Neamţ se va deschide, peste două zile, în imediata apropiere a Pieţei Centrale. Investiţia va fi relizată de Primăria Neamţ şi se ridică la 6 milioane de euro.

„Pentru realizarea acestei construcţii s-au cheltuit peste 6 milioane de euro şi găzduieşte 70 de firme”, a declarat Dragoş Chitic, viceprimarul oraşului Piatra Neamţ.

Botoşaniul, oraşul fără mall

Şi în Vaslui funcţionează trei galerii comerciale, iar cel mai darnic dintre ele este Silver Mall, situat la ieşirea din oraş. În schimb, în Vrancea este deschis, la marginea oraşului, în apropierea şoselei de centură, un parc de retail de 12 hectare investiţie ce aparţine companiei belgiene BelRom.

Singurul oraş rămas deocamdată fără mall este Botoşaniul. Aici se va deschide, anul viitor, Uvertura City Mall, dar până atunci botăşănenii vor merge la cumpărături în judeţele învecinate. Sandrinio Neagu, Cezara Duţă, Alex Nechita, Doina Ganea

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite