Mâine în "Adevărul": Omul care a încercat să dărâme Coloana Infinitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 56 de ani, Tănasie Lolescu, din Hobiţa, a încercat să dărâme Coloana Infinitului pentru a o vinde la fier vechi, la comanda comuniştilor.

Tănasie Lolescu este originar din Hobiţa, satul marelui sculptor Constantin Brâncuşi. Acum este un pensionar în vârstă de 81 de ani, dar în 1953 avea doar 24 de ani. Pe atunci era brigadier în Valea Jiului, unde muncise la construirea căii ferate, făcea parte Organizaţia de Tineret a Partidului Comunist şi era entuziasmat de idealurile comuniste cu care fusese îndoctrinat.

În primăvară, Constantin Babalîc, prim-secretarul organizaţiei, i-a dat ordin să demoleze Coloana Infinitului, realizată de sculptorul român Constantin Brâncuşi, îşi aminteşte Lolescu. „Am căutat un tractor şi am ales un IAR, primele tractoare ale noastre scoase, pentru că avea colţi şi se înfigea mai bine în pământ, şi am plecat împreună cu secretarul organizaţiei de tineret din şcoală, un băiat Milotin, care era şi tractorist."

Lanţurile s-au rupt

Când au ajuns în Parcul Central din Târgu-Jiu, Lolescu şi Milotin au legat lanţul tractorului de primul modul al Coloanei fără sfârşit. „Am tras, dar lanţurile s-au rupt", povesteşte. Le-au legat cu nişte sârme şi au luat-o de la capăt. „Nu s-a putut face nimic, pentru că era bine înfiptă în pământ", spune Tănasie Lolescu, după 56 de ani de la această experienţă. „A fost o încercare copilărească şi lipsită de judecată. Brâncuşi a avut grijă să-şi înfingă opera sa în pământul românesc ca să rămână nemuritoare", conchide el.

Citiţi mai multe despre povestea lui Tănasie Lolescu din Hobiţa în „Adevărul magazin de duminică"!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite