Mâine începe sezonul scumpirilor pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotelierii vor mări preţurile la cazare, de la 1 iulie, cu până la 15%, iar de la 15 iulie, cu 30%. Începând cu luna iulie, un sejur de cinci zile, cu mic dejun inclus, la un hotel de trei stele va costa între 350 şi 400 de lei.

Luna lui Cuptor vine cu două etape de majorări la tarifele de cazare: la 1 şi la 15 iulie. „Sunt scumpiri normale, practicate de mai bine de 20 de ani în turism. În prima fază vom avea majorări de până la 15%, iar de la mijlocul lunii vom merge spre 20%“, a declarat Andrei Trandafir, proprietarul Hotelului Picadilly, de două stele, din staţiunea Mamaia.

Există şi hotelieri care îşi vor majora preţurile în funcţie de cererile pe care le vor avea. „Nu vom avea creşteri spectaculoase dacă nu vom avea cereri, pentru că nu ne va ajuta cu nimic în perioada de criză în care ne aflăm“, a declarat Carmen Trandafir, managerul Hotelului Iris Nalba, de trei stele, din staţiunea Jupiter.

PreŢuri mai mici prin agenţii

Potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), weekendul trecut, pe întregul litoral, au fost 56.320 de turişti cazaţi în hoteluri. „După 1 iulie aşteptăm şi mai mulţi turişti. Cu siguranţă, numărul lor va fi mult mai mare, însă nu pot să fac estimări în momentul de faţă“, a spus Corina Martin, preşedintele ANAT.

Corina Martin consideră că vor fi mulţi hotelieri care îşi vor menţine preţurile la nivelul practicat în prezent. „Se vor scumpi tarifele la recepţie, însă agenţiile vor practica aceleaşi preţuri. Fiind un an de criză, este posibil ca la unele recepţii să nu existe majorări semnificative. Cel mai probabil, preţurile se vor menţine pe aceeaşi linie“, a declarat şefa ANAT.

La Hotelul Picadilly, tarifele pentru o noapte de cazare într-o cameră dublă vor creşte de la 120 de lei la 140 de lei, iar la Hotelul Apollo din Eforie Nord de la 100 la 120 de lei. Carmen Trandafir, managerul Hotelului Iris Nalba, estimează că în cazul în care vor fi mulţi turişti preţul pentru o noapte de cazare se va dubla, urmând să ajungă la 200 de lei.

Tarifele vor fi micşorate începând cu data de 25 august, iar la 1 septembrie va intra în vigoare programul „Litoralul pentru toţi“, cu preţuri mici pentru un sejur de o săptămână.

Turiştii sunt atraşi de ofertele externe

Agenţiile de turism din Ploieşti au înregistrat puţine solicitări pentru litoralul românesc anul acesta. „Majoritatea clienţilor preferă vacanţele externe, la Nisipurile de Aur, în Creta şi în Tenerife. Pe litoralul românesc, cele mai multe cereri sunt pentru Mamaia, Jupiter şi Saturn”, a declarat Ioana Sandu, directorul agenţiei J’Info Tours.

Criza economică se resimte şi la nivelul agenţiilor de turism, numărul clienţilor acestora reducându-se cu aproximativ 30%. „De la 1 iulie, preţurile vor creşte cu maximum 10 procente”, a adăugat Sandu.

Deşi ofertele agenţiilor de turism din Râmnicu Vâlcea sunt atractive, clienţii nu se înghesuie. „În comparaţie cu 2008, vânzările au scăzut cu aproximativ 40%. Preţurile au rămas în mare parte aceleaşi ca şi anul trecut”, a spus Dorina Diaconu, agent de turism la Agenţia Travel.

„Anul acesta am vândut foarte bine litoralul românesc, deşi preţurile sunt asemănătoare cu cele din Bulgaria. Din cauza crizei, vânzările au scăzut foarte mult”, a spus Cristina Gâlcă, agent de turism la Dialect Tour din Braşov. În topul preferinţelor braşovenilor, la capitolul destinaţii străine se află Bulgaria, Grecia şi Turcia.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite