Maidanezii din Slatina, vânaţi de hingheri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maidanezii din Slatina, vânaţi de hingheri
Maidanezii din Slatina, vânaţi de hingheri

Angajaţii primăriei au folosit pistoale cu substanţe tranchilizante

Angajaţii Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Slatina au plecat la vânătoare de maidanezi. Înarmaţi cu pistoale pline cu substanţe tranchilizante şi mai multe cuşti, oamenii au mers pe străzile din cartierul Steaua pentru a găsi câini fără stăpân. De pe lângă tomberoanele de gunoi, pe sub maşini, pe alei tolăniţi la soare, maidanezii au dat imediat trezirea la blocuri, iar iubitorii de animale au sărit în apărarea lor. „Lasă-i, domne, că nu fac niciun rău. Stau şi ei aici, că nu au unde să se ducă şi sunt foarte prietenoşi”, a strigat un locatar de la balcon, în timp ce un alt vecin venea cu găleata plină cu mâncare pentru câinii lui din spatele blocului.

Maidanezii, foarte scumpi

Chiar dacă au fost apostrofaţi de unii slătineni, angajaţii primăriei au reuşit să prindă 40 de maidanezi în numai două ore. Procedeul este unul anevoios şi costisitor. Oamenii trag în câini cu tranchilizant, după care trebuie să fugă după ei ca să vadă unde se duc pentru că substanţa îşi face efectul în câteva minute, timp în care câinele fuge.
O doză cu care este tranchilizat câinele costă 20 de lei, iar recipientul costă 70 de lei, de cele mai multe ori fiind folosit o singură dată pentru că animalele îl rup sau îl sparg. „Chiar dacă este mai greu pentru angajaţi, care trebuie să fugă pe străzi după ei, câinii nu sunt bruscaţi, maltrataţi, ci adormiţi şi duşi în adăpost”, a explicat Florin Ciocan, directorul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Slatina.
Nici sterilizarea lor nu este mai ieftină, între 50 şi 80 de lei, iar hrana lor costă pe an aprozimativ 40.000 de lei. De cele mai multe ori, munca angajaţilor primăriei este inutilă, pentru că după ce sunt duşi la adăpost, oamenii vin, îi iau şi îi duc înapoi la blocuri. „Nu avem ce să le facem pentru că vine şi ne spune că e câinele lui şi că vrea să îl ia, că o să-l ţină în casă. Ar trebui să facem şi noi ceva, aşa cum e la Bucureşti. Printr-o hotărâre a consiliului local, câinele prins şi adus în adăpost nu poate fi ridicat decât cu acordul scris al celui care îl ia, care se obligă să-l ţină în casă”, a spus Ciocan.
Din calculele autorităţilor, în Slatina sunt la această oră 1.500 de câini, majoritatea fiind aduşi de locuitorii comunelor vecine care preferă să lase puii la tomberoane decât să îi arunce. „Ne trezim cu zeci de pui pe străzi, deşi sterilizăm mereu femelele. Sunt aduşi de oamenii din comune care nu vor să îi arunce pe câmp, ci îi lasă la tomberoanele din Slatina ca să trăiască şi ei”, a explicat Ciocan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite