Mai plătim doi ani pentru metrou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contribuabilii din ţară vor continua să cotizeze până în 2011 pentru un mijloc de transport care funcţionează doar în Bucureşti. Protestul de la metrou se încheie astăzi, dar nemulţumirile edililor din ţară rămân. Primarii spun că este anormal ca toţi românii să subvenţioneze Metrorexul.

Tribunalul Bucureşti a decis aseară că protestul sindicaliştilor de la Metrorex nu este justificat. Astăzi, după două zile de pauză, transportul din subteran funcţionează din nou, spre fericirea bucureştenilor. Dar nu şi a contribuabililor din restul ţării, care vor continua să subvenţioneze societatea bucureşteană, pentru că metroul nu aparţine Primăriei Capitalei, ci Ministerului Transporturilor. Iar ministerul primeşte bani de la bugetul de stat, unde se adună cotizaţiile contribuabililor din toată România.

„În aproximativ doi ani, potrivit legii descentralizării, metroul ar trebui să treacă în administrarea municipalităţii. Este necesară această tranziţie deoarece momentan nu există un buget local suficient de solid care să susţină activitatea Metrorex", a spus Ion Dedu, directorul Direcţiei de Transporturi din cadrul Primăriei.

Autorităţile locale au o poziţie comună când sunt întrebate cât este de normal ca toţi oamenii din ţară să susţină financiar metroul. „Nu ştiu care sunt sumele cu care este subvenţionat Metrorexul, dar ca idee nu mi se pare în regulă. În străinătate, descentralizarea chiar funcţionează", a spus viceprimarul Timişoarei, Adrian Orza.

„Toţi trecem prin dificultăţi"

De asemenea, Sorin Apostu, primarul Clujului, a precizat că locuitorii oraşului de la poalele Feleacului sunt printre primii la plăţile făcute către bugetul central şi că este important să primească înapoi bani pe măsura contribuţiilor.

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, e de părere că subvenţiile acordate Metrorex de către guvernanţi nu sunt normale. „Nu mi se pare corect să li se dea subvenţii şi eu de-abia să mă descurc cu sărăcia. Banii aceştia ar trebui să se întoarcă în bugetele locale, ca să fie cheltuiţi în folosul oamenilor care plătesc impozite şi taxe şi nu se plimbă cu metroul prin Bucureşti. Greva a fost cu atât mai anormală cu cât trăim într-o perioadă de criză şi toţi trecem prin dificultăţi", a spus Antonie Solomon.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite