Mai multe femei românce au plecat la muncă în strănătate, în criză, decât bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul femeilor care au plecat să muncească în străinătate în actuala perioadă de criză economică a fost cu mult mai mare decât al bărbaţilor, potrivit unui studiu publicat marţi.

Fundaţia Friedrich Ebert România a prezentat rezultatele studiului "Impactul crizei economice asupra migraţiei forţei de muncă româneşti".

Potrivit studiului, în perioada septembrie 2009 - august 2010 foarte mulţi români care lucrau în străinătate s-au întors în ţară pe fondul crizei. 18% dintre cei care au revenit în ţară au făcut-o pentru că au pierdut locul de muncă, în timp ce în cazul a 11% dintre cei întorşi veniturile au fost reduse considerabil.

La nivelul judeţelor, cea mai mare rată de români care au revenit în ţară se înregistrează în Neamţ şi Vaslui, reprezentând un procent de 4,5. De cealaltă parte, în Braşov au revenit numai 1,7% dintre cei plecaţi.

Potrivit studiului, persoanele revenite în ţară sunt în general cei care au plecat mai târziu la munca în străinătate, în medie au stat acolo 4,7 ani. De cealaltă parte, cei care au rămas în străinătate lucrează acolo de cel puţin 5 ani şi jumătate.

Pe categorii de vârstă, cei mai mulţi dintre cei care s-au întors în ţară au fost tineri necăsătoriţi, de 18 - 29 ani, dar şi adulţi care nu mai au copii în întreţinere, cu vârste cuprinse între 45 - 64 ani.

Studiul mai arată că pe perioada crizei, migraţia forţei de muncă la femei a crescut foarte mult, spre deosebire de bărbaţi, segmentul principal fiind munca la domiciului (curăţenie, îngrijire de copii sau bătrâni).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite