Mai ai doar trei zile ca să schimbi România!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

COMPETIŢIE Până pe 23 septembrie (ora 00.01), ONG-uri, antreprenori sociali sau simpli cetăţeni pot să vină cu soluţii legate de lipsa transparenţei, a eficienţei, de nerespectarea legii sau de trafic de influenţă. Toţi sunt invitaţi să se exprime pe platforma www.restartromania.ro. Câştigătorii vor obţine un grant de 5.000 de dolari.

Restart România (www.restartromania.ro) este o platformă online care permite cetăţenilor români să-şi definească problemele, să vină cu idei care le pot rezolva şi să primească feed-back din parea comunităţii. Cele mai bune idei vor fi transformate în proiecte online, care îşi propun, însă, să producă schimbări offline. Cu ajutoprul feedeback-ului primit din partea comunităţii online, ideile lor vor evolua până la stadiu de proiecte. Comunitatea online şi un juriu format din specialişti vor alege zece dintre acestea, cele care au cel mai mare potenţial de a „restarta România". Acestea vor fi implentate, ajutate să se dezvolte şi să devină cunoscute.
Implementarea celor 10 platforme care au ajuns în finală se va face în carul unui eveniment special - Hackathonul Restart România (un maraton de hackin în care programatorii trebuie să construiască o platformă online funcţională într-o perioadă limitată de timp, în acest caz 48 de ore).
Dintre cele zece, 5 platforme vor primi şi granturi în valoare de 5.000 de dolari fiecare. Proiectele câştigătoare vor fi anunţate în cadrul Galei Restart România, pe 5 noiembrie, şi vor fi alese de un juriu de specialişti şi un grup de investitori.
Între noiembrie 2011 şi aprilie 2012, câştigătorii „Restart România" vor fi ajutaţi să îşi crească ideile.

Cine, cum şi de ce dă banii
„RestartRomânia" este dezvoltat de TechSoup (http://techsoupglobal.org), cea mai mare întreprindere socială de donaţii tehnologice din lume. TechSoup a luat naştere cu 25 de ani în urmă, pentru a sprijini sectorul non-profit prin intermediul IT şi s-a dezvoltat într-un program de donaţii şi training-uri pentru ONG-uri. Scopul său este de a intermedia legătura dintre reprezentanţi ai comunităţii IT&C şi beneficiari din sectorul non-profit. Numai în 2010, TechSoup a susţinut mai mult de 100.000 de ONG-uri din toată lumea cu donaţii şi servicii în valoare de un miliard şi jumătate de dolari!
În România, TechSoup (www.techsoup) activează din 2009 şi a investit deja în sectorul ONG peste 800.000 de dolari în donaţii şi a facilitate sute de ore de mentorship IT, cu sprijinul unor parteneri ca Microsoft.
Restart România este realizat cu ajutorul unui grant special acordat de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti.

Ce fel de idei au fost până acum
Competiţia online începută la 1 august este acerbă. În prima lună de campanie, 26 de ideile înscrise resepctă cerinţele RestartRomânia. Ideile variază de la propuneri simple, care să rezolve o problemă punctuală (ridicarea maşinilor abandonate de proprietari), până la proiecte mai complexe, care îşi propun să producă un impact profund asupra sistemului (platformă de iniţiative legislative cetăţenşti şi democratice online). Toate pot fi accestate în galeria de proiecte: http://restartromania.netsquared.org/projects-gallery.

În ultimii cinci ani, de când TechSoup, dezvoltă astfel de competiţii, peste 700 de idei de proiecte online au căpătat viaţă. Cele mai de succes sunt Ushahidi (http://www.ushashidi.com), care mapează actele de violenţă şi zonele care au nevoie de ajutor umanitar şi SeeClickFix (http://www.seeclickfix.com/)

 „Nu vrem să fim cel mai bun lucru de care nu a auzit nimeni"
Chris Worman
responsabil proiect
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite