Mai puţini poliţişti decât în restul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai puţini poliţişti decât în restul ţării
Mai puţini poliţişti decât în restul ţării

În Maramureş sunt 190 de poliţişti la suta de mii de locuitori, în timp ce media naţională este de 230. Judeţul Maramureş se află printre primele judeţe cu probleme în ceea ce priveşte autoritatea şi numărul poliţiştilor ultragiaţi.

Sub deviza „Uniţi pentru adevăr”, Organizaţie Profesională a Poliţiştilor luptă pentru drepturile oamenilor legii din toată ţara. „Şi poliţiştii au dreptul la apărare, nevoie pe care le-o asigură Organizaţia Profesională a Poliţiştilor (OPP) din ţară”, a spus vineri comisarul şef Iulian Dobrescu, preşedintele organizaţiei.
Pe lângă aceste atribuţii, OPP luptă şi pentru perfecţionarea profesională a membrilor săi, care trebuie să plătească o taxă de membru de aproximativ 8 lei.
Conform preşedintelui organizaţiei, în momentul de faţă, Poliţia Română se confruntă cu o problemă vizavi de nivelul de pregătire al poliţiştilor. „Vârsta medie a poliţiştilor este de 35 de ani, ceea ce înseamnă că mulţi dintre ei sunt foarte tineri şi lipsiţi de experienţă. Din această cauză se impune obţinerea unor fonduri din partea Guvernului, pentru perfecţionarea angajaţilor fără experienţă”, a declarat Iulian Dobrescu.
Totodată, el a recunoscut că profesia de om al legii poate fi dobândită foarte uşor, din acest motiv şi-ar dori ca Poliţia, ca şi celelalte organizaţii, să poată elibera un certificat celui care îndeplineşte condiţia de poliţist, drept care să nu fie la dispoziţia oricărei persoane care „vine direct din stradă”.

Probleme de ordin salarial

O situaţie dificilă cu care se confruntă, de câţiva ani, Inspectoratul de Poliţie din Maramureş este deficitul de personal angajat în cadrul inspectoratului.
„Conform mediei naţionale sunt 230 de poliţişti la 100.000 de locuitori. În Maramureş media este de 190 de poliţişti la 100.000 de locuitori, ceea ce înseamnă un deficit de personal”, a arătat subcomisarul Dorin Coste, şeful organizaţiei teritoriale a Corpului Naţional al Poliţiştilor.  O altă problemă este numărul mare de poliţişti ultragiaţi în timpul misiunilor. „Maramureşul se află pe primele locuri în privinţa numărului de poliţişti agresaţi în timpul misiunii. Astfel, anul trecut au fost ultragiaţi 19 poliţişti maramureşeni, iar anul acesta, până în prezent, alţi 9”, continuă acesta. Ceea ce afectează cel mai mult Corpul Naţional al Poliţiştilor este lipsa de autoritate a angajaţilor în faţa cetăţenilor.
Poliţia Română se confruntă cu probleme mult mai mari de ordin financiar. Preşedintele OPP a recunoscut că fenomenul crizei financiare se face resimţit şi în Poliţie. Până acum nu au existat probleme în ceea ce priveşte salariile angajaţilor, dar instituţia se confruntă cu lipsa fondurilor.
Astfel, nu mai sunt bani pentru plata expertizelor, nu pot fi achitate facturile la utilităţi, iar benzina se diminuează pe zi ce trece. Un alt „hop” în meseria de poliţist este plata angajaţilor cu studii superioare cărora nu le vor putea fi atribuite sarcini pe măsura pregătirii lor, deoarece nu vor putea fi plătiţi conform pregătirii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite