Magistraţii nu-şi mai pot stabili veniturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sporurile salariale pentru magistraţi  şi personalul auxiliar nu mai pot fi revendicate în instanţă.

Curtea Constituţională (CC) a constatat, ieri, existenţa unui conflict de natură constituţională între puterea judecătorească, reprezentată de instanţa supremă, şi Legislativ şi Executiv.

Curtea Constituţională  a fost sesizată în acest caz de preşedintele Traian Băsescu, care a reclamat posibile  depăşiri ale atribuţiilor de către puterea judecătorească în privinţa sporurilor salariale pentru magistraţi şi personalul asimilat.

De altfel, şeful statului a reclamat că magistraţii îşi dublează salariile prin revendicarea unor sporuri în instanţă. Conform Constituţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are competenţa de a asigura interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către toate instanţele judecătoreşti, cu respectarea principiului fundamental al separaţiei şi echilibrului puterilor.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu poate să instituie, să modifice sau să abroge norme juridice cu putere de lege ori să efectueze controlul de constituţionalitate al acestora“, se arată în decizia de ieri a Curţii Constituţionale.

În replică, vicepreşedintele instanţei supreme, Lidia Bărbulescu, a declarat că este mirată că „ne mai numim un stat de drept“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite