Magistraţii reclamă amânarea numirii în funcţie a Monei Pivniceru printr-o scrisoare adresată ambasadorului SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Magistraţilor din România şi Asociaţia Procurorilor din România au adresat o scrisoare ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gittenstein, pentru a-i aduce la cunoştinţă întârzierea numirii în funcţie a Monei Pivniceru la ministerul Justiţiei, deoarece CSM nu s-a întrunit încă, şi cer accelerarea procedurilor de învestitură.

Magistraţii şi procurorii susţin că prin numirea Monei Pivniceru "se pune capăt stării de provizorat ce dăunează justiţiei care se confruntă cu probleme mult mai grave, care aşteaptă soluţii rapide, decât discuţiile politicienilor".

În scrisoare se mai arată că Mona Pivniceru se bucură de sprijinul atât a magistraţilor şi a procurorilor, cât şi a societăţii civile. "Magistrații României, judecători și procurori, cărora li se alătură și organizaţii non-guvernamentale din societatea civilă, lideri sindicali, în numele membrilor lor, susțin numirea dnei Mona Maria Pivniceru în funcția de ministru al justiției întrucât și-a câștigat încrederea inclusiv a omului de rând care i-a urmărit prestațiile publice, prin activitatea de execuție, ca judecător, cadru didactic universitar, implicarea activă în apărarea independenței politice și economice a justiției, prin promovarea unor soluții pragmatice pentru rezolvarea unora dintre marile probleme ale sistemului judiciar", se mai poate citi în scrisoarea magistraţilor.

AMR şi APR susţin că "toate normele legale în materie creează fundamentul legislativ care să permită detaşarea doamnei Mona Maria Pivniceru în funcţia pentru care a fost nominalizată". În scrisoare sunt detaliate toate normele legislative în acest sens.

Citește AICI scrisoarea adresată de AMR ambasadorului SUA la București!

Principalul argument al AMR este Legea 303/2004 privind statul judecătorilor şi procurorilor. În articolul 58, alineatele 1 şi 2 se menţionează: "Consiliul Superior al Magistraturii dispune detaşarea judecătorilor şi procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instanţe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Justiţiei sau la unităţile subordonate acestuia ori la alte autorităţi publice, în orice funcţii, inclusiv cele de demnitate publică numite, la solicitarea acestor instituţii. Durata detaşării este cuprinsă între 6 luni şi 3 ani".

Magistraţii şi procurorii concluzionează că "CSM a dat dovada de inerție, lipsă de preocupare, bizară dealtfel, în condițiile dificultăților inclusiv financiare cu care se confruntă instanțele și parchetele și a amânat inacceptabil de mult - față de momentul nominalizării - întrunirea membrilor pentru a dispune asupra acestei detașări. Mai mult, Consiliul Superior al Magistraturii a avansat în presă teza potrivit căreia există o aparentă incompatibilitate în situația în care un judecător este detașat la Ministerul Justitiei ca titular al portofoliului de ministru. Această atitudine și stare de lucruri este contestată de magistrați pentru că dispozițiile legale sunt clare și nu conduc decât spre obligația Consiliului Superior al Magistraturii de a dispune detașarea persoanei în urma solicitării formulate de altă autoritate publică".

De asemenea, în scrisoarea adresată lui Gittenstein se mai arată că "membrii CSM (...) nu pot rămâne impasibili la deturnările dirijate ale acţiunilor consiliului, când acestea se depărtează de interesele bunului mers al justiţiei şi servesc doar aparent ţeluri care fie sunt străine magistraturii şi care pot avea, inclusiv, o sorginte politică".

CSM va discuta în şedinţa de miercuri demisia Monei Pivniceru, depusă de către judecătoare la data de 8 august. Demisia Monei Pivniceru se află pe ordinea de zi a şedinţei CSM de miercuri la numărul patru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite