Magistraţii de la Curtea Supremă au câştigat procesul cu Ministerul Finanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistraţii de la Curtea Supremă au câştigat procesul cu Ministerul Finanţelor
Magistraţii de la Curtea Supremă au câştigat procesul cu Ministerul Finanţelor

Magistraţii de la Curtea Supremă au primit câştig de cauză în procesul cu Ministerul Finanţelor. Curtea de Apel a decis că magistraţii trebuie să primească 1,5 milioane de lei.

Decizia este definitivă.

Banii pe care magistraţii trebuie să-i primească reprezintă plata drepturilor salariale pentru luna iunie, dar şi a sporului de risc de 50%. 

Astăzi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a câştigat, la Curtea de Apel Bucureşti, al treilea proces împotriva Ministerului Finanţelor Publice, care este obligat, în termen de o zi, să plătească drepturile salariale ale angajaţilor instanţei supreme, adică aproape 1,5 milioane de lei.

Acţiunea instanţei supreme a fost depusă pe 21 iulie, procesul judecându-se în doar două zile de la înregistrare, la un complet de urgenţe.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a precizat că refuzul de viză al controlorului delegat al Ministerului Finanţelor Publice este nejustificat şi reprezintă un "exces de putere". De cealaltă parte, consilierul juridic al Ministerului Finanţelor Publice a explicat că instituţia Curţii de Conturi a confirmat refuzul de viză pe care l-a considerat justificat. Prin urmare, MFP a susţinut că Înalta Curte ar fi putut contesta doar acest act al Curţii de Conturi şi, din această cauză, a ridicat excepţia inadmisibilităţii.

Instanţa supremă a mai cerut Curţii de Apel Bucureşti să oblige MFP să deblocheze contul de salarii în termen de o zi de la hotărâre.

La cererea Ministerului Finanţelor Publice, Curtea de Apel Bucureşti a amânat pronunţarea, pentru vineri dimineaţă, pentru ca Ministerul să depună concluzii scrise.

Reprezentanţii MFP au cerut judecătorului, la termenul de joi, amânarea procesului, având în vedere că acţiunea a fost depusă marţi, iar timpul pentru pregătirea apărării a fost unul scurt. De asemenea, MFP a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate, respinsă, însă, de judecător, după care l-a recuzat pe acesta. Conducerea CAB a respins cererea de recuzare şi acelaşi judecător a continuat procesul.

Acesta este al treilea proces deschis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva Ministerului Finanţelor, după ce angajaţii ÎCCJ nu şi-au ridicat salariile pentru luna iunie.

Pe 16 iulie, Curtea de Apel Bucureşti a dispus amendarea ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere a plăţii sporului de 50% pentru angajaţii instanţei supreme, pentru că nu a respectat decizia CAB privind aceste sporuri. Decizia CAB din 9 iulie, pentru nerespectarea căreia magistraţii au intentat acest proces, anula executarea adresei Ministerului Finanţelor, prin care s-a anunţat că salariile angajaţilor de la ÎCCJ nu vor mai include sporul de stres. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite