Magistraţii vor să blocheze sistemul, dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pe Legea unică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistraţii vor să blocheze sistemul, dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pe Legea unică
Magistraţii vor să blocheze sistemul, dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pe Legea unică

În cazul în care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea unică de salarizare, protestul magistraţilor s-ar putea agrava. Aceştia ameninţă chiar cu blocarea sistemului de justiţiei.

Mai citeşte şi:
Guvernul îşi asumă răspunderea pe trei legi

Dacă guvernul îşi va asuma răspunderea pe o formă a Legii unice de salarizare, care nu ţine cont de revendicările personalului din sistemul juridic, magistraţii iau în considerare varianta radicalizării formelor de protest începute, la nivel naţional, a declarat, pentru NewsIn, preşedintele SoJust, Cristi Danileţ.

Potrivit acestuia, ar însemna că magistraţii nu vor mai judeca nici măcar procesele penale cu măsuri preventive sau cele care privesc plasamentul minorilor, aşa cum s-a decis. Danileţ a precizat şi faptul că legea va fi atacată la Curtea Constituţională.

Şi preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Viorica Costiniu, a vorbit despre o eventuală radicalizare a protestelor, dar nu a oferit alte detalii. Ea a anunţat că Executivul nu a comunicat forma finală a Legii de salarizare, iar ultima formă care i-a fost prezentată nu are o formă juridică. Asta deoarece există neconcordanţe şi chiar greşeli gramaticale.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan a confirmat că magistraţii români încearcă obţinerea sprijinului Consiliului Consultativ al Judecătorilor din Uniunea Europeană, în cazul în care nu se va putea ajunge la o înţelegere cu Guvernul pe tema legii salarizării unice.

Reamintim că, scrisorile prin care Guvernu îşi anunţă intenţia de a-şi asuma răspunderea pe legile privind educaţia naţională, salarizarea unitară şi reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice au ajuns la Parlament.

Emil Boc a declarat că speră ca "într-un timp foarte scurt" cele trei legi să fie publicate în Monitorul Oficial.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite